Ledare. Kajsa Ekis Ekman.

2018-09-17 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Gå inte på Centerpartiets fasad – de är inte ”anständiga”

Vet ni inte vad borgerligheten är för något?

Jag förstår inte vad alla gråter om. Valresultatet är ju solklart: de rödgröna har vunnit. Eftersom det rödgröna blocket är störst, är det enda rimliga att S, V och MP bildar regering och att de andra partierna helt enkelt accepterar det därför att Sverige behöver en regering.

Att V borde sitta i en sådan regering är också självklart eftersom de är det enda rödgröna parti som har ökat och utan dem hade de blåa varit störst. Om den borgerliga alliansen inte accepterar detta får de gå samman med SD och bilda en egen regering alternativt gå till nyval. För att det minsta blocket ska bilda regering är inte logiskt.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


Att både Socialdemokraterna och LO:s ledning, i strid med vad medlemmarna vill, går ut och hoppas på en blocköverskridande regering är däremot mycket underligt. För det första är det svårt även för en sådan att få majoritet. För det andra går det emot hela politikens fundament, nämligen uppdelningen mellan vänster och höger, och i en båt med två kaptener som styr åt olika håll samtidigt kommer inte någon av passagerarna fram.

Till de sorgliga själar inom S och som jag under djupa suckar måste konstatera också återfinns längre vänsterut, som tycker att Centerpartiet är humanistiska och trevliga vill jag bara säga: Förstår ni inte att de försöker lura er?

Vet ni inte vad borgerligheten är för något?

Borgerligheten är kapitalets politiska gren. Den grundar sig på deras intresse av att äga resurser, kapital och makt. Det är därför högern, när den sitter vid makten, överför egendom från det gemensamma till det privata och sänker skatter.

Borgerligheten har ingen egentlig ideologi förutom detta intresse.

Men eftersom detta intresse inte delas av de flesta, kan borgerligheten inte komma till makten i något land om den inte anammar andra ideologier.

Borgerligheten kan därför vara konservativ eller liberal eller till och med libertariansk, den kan vara religiös eller sekulär, den kan vara för kvinnorna eller emot kvinnorna, för miljön eller emot miljön, för invandrare eller emot invandrare, för homosexuella eller emot homosexuella, för frihet eller för fängelser och så vidare. Den kan vara högdragen eller vulgär, dystopisk eller hurtig.

Oftast ser den till att vara allt på samma gång, genom att dela upp sig i olika partier som sedan går samman igen. De olika falangerna håller sig med tänkare och galjonsfigurer som ska debattera allt utom kapitalismen med liv och lust. Poängen är att de väl vid makten alltid följer samma linje: att överföra pengar och egendom till kapitalisterna.

För trots dessa skenbart motsatta ståndpunkter har de olika borgerliga partierna inte några problem att gå samman.

Även inom vänstern finns ju olika ideologier från anarkister till kommunister – skillnaden är att de inte får stora ekonomiska bidrag och därför inte lyckas bli riksdagspartier, men också att de förmodligen skulle ha svårare att samarbeta.

När vi nu sett har Alliansen dela upp sig i två delar före valet: en som är emot invandrare (M och KD) och en som är för (C och till viss mån L) sker det inte i konflikt. Tvärtom delar de upp väljarna emellan sig – eftersom deras väljare har olika åsikter om frågan – för att sedan gå ihop igen.

Nu menar många kändisar och andra att ja ja, detta vet vi ju sedan gammalt och borgerligheten har vi dragits med i många år, vad som gäller nu är att dra en linje mellan ”anständiga” partier och SD. Och visst är det bra om man på detta sätt lyckas skära av en av borgerlighetens grenar från trädet – men resten av borgerligheten är för den skull inte ”anständig”. Tvärtom går hela den borgerliga politiken ut på att medvetet skapa konkurrens mellan svenska och utländskt födda arbetare i framför allt manligt dominerade yrken som byggarbetare, lastbilschaufför, hantverkare och rörmokare. Centerpartiet vill halvera priset för nyanländ arbetskraft – snacka om att ställa människor mot varandra! Billig utländsk arbetskraft till svenska storbönder är vad de vill ha som i Italien. Moderaterna vill ha lägre lön för utländska lastbilschaufförer som åker på svenska vägar med förhoppningen att svenska lastbilschaufförer ska bli ännu billigare.

Lägg sedan på att moderater vill ha militär som kontrollerar den utländska arbetarklassen i bostadsområdena – och sedan undrar de varför ingen där röstar på dem? Hela denna politik av nedskärningar och ökade klassklyftor som borgerligheten drev i åtta år är ju vad som skapat dagens situation där grupp ställs mot grupp för att öka profiten och tro mig, får de fortsätta blir det ännu värre. En sådan politik bör inte partier som ska företräda arbetarklassen ha något att göra med.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter