Ledare. Laila Vianden.

2018-12-31 03:00
Bild: TT
Puffetikett
Dagens ETC

Ett groteskt hat mot vanliga människor

Budgeten för 2019 gynnar den rikaste tiondelen 16 gånger mer än den fattigaste tiondelen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Och det hände sig vid den tiden att från kejsaren utgick ett påbud att hela landet skulle ta jul- och nyårsledigt. Då färdades alla var och en till sin hemstad, för att skänka sina föräldrar it-support. Alla var lediga, utom de samhällsbärande och ofta lågbetalda yrkesgrupper som inte kunde undvaras.

Också de olycksaliga själar som fått i uppgift att bilda en ny regering arbetade. Men snarare än julefrid och hoppfulla löften om ett strålande nytt år, rådde kaos under stjärnorna. Råder. Oavsett hur den parlamentariska lösningen kommer att se ut sitter vi nu med en budget som utgör en studie i groteskt hat mot de “vanliga människor” som man så ivrigt sagt sig företräda under valrörelsen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

För att vara konkret – budgeten för 2019 gynnar den rikaste tiondelen 16 gånger mer än den fattigaste tiondelen, enligt riksdagens utredningstjänst.

Några axplock bland reformerna:

Höjt RUT-avdrag och dyrare A-kassa, samt svårare för dem som befinner sig allra längst från arbetsmarknaden i och med kraftiga
nedskärningar på Arbetsförmedlingen. Vi kommer sannolikt att få se en ökning av arbetslösheten hos långtidsarbetslösa och nyanlända, men fler sönderrenoverade kulturvärden och nya kök.

Snabbstopp för investeringsstöd till hyresrätter – trots att 84 procent av kommunerna lider av bostadsbrist stoppas byggandet av landets mest efterfrågade upplåtelseform – den rimligt prissatta hyresrätten.

Var vi, “verklighetens folk”, ska bo och frågan om hur våra hyresnivåer kommer att se ut med marknadshyror, kommer inte att lösas av en skattesänkning på 90 kronor i månaden – den skattesänkningen skyler med nöd och näppe de indragna sommarlovskorten, men samtidigt får skolan 501 miljoner kronor mindre, och stöd till läxhjälpsinitiativ för elever från studieovana hem stryps specifikt och riktat via minskat stöd till studieförbunden. Kulturskolan? Pfft! Vad ska barn med kultur till när de kan fira traditionsenlig Lucia?

Men varför stanna där?

Anslaget till Delegationen mot segregation halveras och ska användas till att avveckla myndigheten under 2019. Det innebär att den myndighet som skulle ge kommuner och civilsamhället resurser att motverka segregation, och främja insatser som sker i samverkan, läggs ner. Även flera statsbidrag till arbetet mot segregation sänks, samtidigt som Jämställdhetsmyndigheten och dess samordnande insatser mot bland annat människohandel och hedersvåld skrotas.

Naturligtvis stannar det inte ens där.

Naturvårdsverket fick ett par veckor på sig för att genomföra den största nedskärningen på miljöpolitiken i Sveriges historia. Samtidigt hotas cirka 5 200 jobb i gröna näringar och markägare drabbas. Varför satsa på skogar som ändå bara brinner ner. Som tröst får vi indragen flygskatt, vilket särskilt gynnar högavlönade grupper som flyger ofta.

Vi lever i en tid där glappet mellan retorik och reformer är hisnande. Löften om en bättre vård för att nämna ett exempel, har i praktiken kommit att innebära en oändlig serie skandaler kring Nya Karolinskas miljardrullningar, och brutala nedskärningar vid Sahlgrenskas Universitetssjukhus (SLL och VGR är båda borgerliga). Valtal om ett starkare Sverige mynnar ut i precis det här - destruktiva, ofärdiga och slarviga skisser för hur man ska kunna omfördela så mycket pengar nedifrån och upp som möjligt.

Det råder kaos under stjärnorna. För Mao var det “utmärkta förhållanden” eftersom en välbeväpnad bondearmé väntade i kulisserna. För oss idag är det inte gynnsamt alls eftersom budgeten aktivt angriper de samhällsbyggande och demokratiska funktioner som en stat kan ges till uppgift att ha, och därtill eldas klyftorna medvetet på, vilket i längden missgynnar alla.

Vad som däremot är gynnsamt i vår tid och inför det kommande året är att vi just i detta nu ser en ny och nödvändig miljörörelse födas. Vi ser också en alltmer utbredd insikt om att den nyliberala dogmen slutligen nått vägs ände, och kaoset vi lever i är förhoppningsvis dess sista utandning.

Den som inte kan undvaras under helgerna, som förlorar på skatteomläggningen men som kanske inte är särskilt synlig i debatten – utan dig blir ingenting bra. Det är du som bär hoppet om 2019. Dock vilar du i ringhet klädd när hela världen tar julledigt.