Ledare. Johan Ehrenberg.

2018-08-24 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Ett brott mot mänskligheten att inte avveckla fossila bränslen

Klimathotet borde förresten byta namn till klimatkollapsen. Den är ju här!

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Chalmers har, under forskaren Martin Hultmans ledning, startat ett mycket spännande forskningsprojekt som heter ”Varför tas inte klimatvetenskapen på allvar? Studier av klimatförnekelse”.

Det här är ett globalt projekt med forskare från många länder.

Det intressanta redan nu är att man lokaliserat de två värsta grupperna som förnekar och förminskar det hot som skapar klimatkollapsen.

Det ena är höger.

Det andra är högerextremister.

Höger, det är det fossila kapitalet, alltså alla dessa bolag och dess investerare och deras PR-firmor och lobbyister som medvetet försöker förminska hotet för att få driva sin business vidare några år till.

I Sverige är det exempelvis Lundin som ligger på, men även Preem (som raffinerar rysk olja i Sverige) kör samma race (även om man samtidigt pratar om ”ren diesel”.)


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


De stora investerarna är ett antal ägarfamiljer, privata bankfonder men också AP-fonderna som ständigt köper mer fossila aktier. ”Rikedomen” som skapas av oljeaktiernas stigande är deras enda motiv, att samma ”rikedom” gör oss alla fattigare i ett alltmer förstört klimat låtsas de inte om.

Efter Parisavtalet är detta ett rent sabotage. Att inte starta avvecklingen av det fossila ett brott mot mänskligheten.

Högerextrema är alla dessa nationalistiska partier och rörelser som förnekar klimathotet och gör allt för att misskreditera forskning. SD:s förtal av SMHI är bara ett exempel, du hittar samma beteende i varje högerextremt parti, UKIP i Storbritannien, Le Pen i Frankrike med flera.

Själv var jag förberedd när jag intervjuade oljefonden i Norge. Då var det… Fremskrittspartiets ansvarige jag fick prata med.

Högernationalisterna verkar ha ett gemensamt behov av att förneka vetenskap, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på alla konspirationsteorier de odlar. Men för ledningarna finns det ingen annan grund bakom de här partiernas medvetna sabotage mot all klimatpolitik, än den egna makten. Man vill samla de missnöjda som inte tycker att det är roligt att få veta att vi faktiskt måste ställa om våra liv. Trumps tirader är bara ett bevis.

Det är fantastiskt att Chalmers nu leder forskning om klimatförnekare världen över. Forskningen har annars alltför länge varit alltför försiktig i att gå till angrepp mot de som vill förhindra nödvändig omställning. Bästa angreppet är kanske att granska dem vetenskapligt. Vad i all världen är det som får dem att förstöra för alla andra?

Men det finns en massmedial fråga här också. Länge har exempelvis SVT försökt vara ”objektiva” här. Det vill säga ha ”båda sidorna” i en diskussion om klimathotet. De som berättar vad som händer och de som förnekar och förminskar det som händer.

Det är absurt eftersom man aldrig på samma sätt skulle ställa en forskare om gravitationens kraft, mot de som hävdar att ”den inte finns eftersom den inte syns”.

Men nu börjar det här ändra sig. Nyheter fylls av klimatfrågan, inte bara ”vetenskapssidor”. Det är väl bara ekonomisidorna som lever vidare i en illusion att det hela inte angår dem. (I själva verket borde de flesta analytiker få sparken med tanke på de värderingar de gör av de förstörande bolagen i dag). Och så motorsidorna (som styrs av sina annonsörer).

Det har hela tiden funnits nyheter, avslöjanden och analyser av klimathotet i Sverige. Inte bara från miljörörelsen (som borde få Nobelpriset i uthållighet om det fanns ett sådant). Och nej, det är inte en slump att den tidning du nu läser redan i mitten av 00-talet gjorde klimatfrågan till vår största fråga. Läser du numret som Dagens ETC gjorde inför Klimatkonferensen i Köpenhamn 2009 förstår du vad jag menar.

Att i över tio år tjata om ”en fråga” kan vara en journalistisk mardröm men inte nu eftersom det ju är den viktigaste för både våra nuvarande liv och de efter oss.

Klimathotet borde förresten byta namn till klimatkollapsen. Den är ju här!

Detta decennium av artiklar och avslöjanden har handlat om att mota lögner, avslöja falska ”lösningar” (tänk etanol eller gaskraft eller när C-ministern hävdade att nya motorvägar var lösningen då ”ju alla snart har elbilar”). Men också ifrågasätta den ekonomiska logiken bakom förstörelsen, kritisera hycklare och så ständigt leta positiva svar.

Och när andra har sagt att det inte går, att det inte är ”lönsamt” har vi med läsare skapat alternativ och visat vad solel är, visat ren trafik, visat hur små vi än är, att många tillsammans gör mer än de med makt.

Vi har försökt göra nytta och jag tror alla som jobbat med det här har rätt att känna en stolthet blandat med den där oron över att mer måste göras.

Du ser den insamling vi har för att kunna fortsätta arbetet, men den är också svart för att det blir desto roligare när den snart bir färgfylld.

Vi kommer klara det – hur trist det än är för de som verkligen vill att vi inte ska finnas.

Nästa fredag inleder jag själv en turné kallad HOPPET. (Det sker på Bar Brooklyn i Stockholm 8 september. Vill du att jag ska komma till din stad så mejla, vi behöver all hjälp att organisera det här).

Jag kommer försöka prata om hur vi överlever detta val och oberoende av det, går framåt mot en klimatren värld.

Men jag ska också presentera den Medlemsförening ETC som jag hoppas du och tusentals till vill vara med och bygga.

Tidningar är nödvändiga för att sprida en annan berättelse om vad vi kan göra.

Rörelser är nödvändiga för att få oss att sluta prata och börja göra.

Jag hoppas vi ses.

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg