Ledare. Johan Ehrenberg.

2017-05-01 03:00

ETC måste säga nej när Bokmässan legitimerar fascister

Vi vill inte finansiera denna monopolmässa som använder sin makt till att legitimera rasister och hotande fascister.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det finns något fantastiskt hyckleri runt Bokmässan och Almedalen när det gäller arrangörernas förhållande till den fascistiska rörelsen. Man låtsas som om den inte finns. Det är bara ett parti som uppfyller ”sin demokratiska rätt” i Almedalen och det är bara en tidning som ”arrangerar diskussioner” på Bokmässan.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Det är alltså inte en terrorgrupp som hotar och försöker skrämma meningsmotståndare.

Och det är inte ett fascistiskt propagandablad vars medarbetare publicerar uppmaningar till sina läsare att skrämma och gå hem till journalister och författare för att tysta dem.

Så satsans naiva de ansvariga är.

Historien finns inte. Nazistiska organisationer har ett syfte, att skrämma och terrorisera för att skapa makt. Att ge dem utrymme betyder att ge dem legitimitet, Almedalen hävdar att nazister är som alla andra och det hånet mot mördade, angripna och förföljda är så hisnande att det inte går att diskutera.

Ska vi verkligen behöva diskutera vad nazism är?

Ska vi verkligen låtsas som om de tidningar och sajter som hatar, förtalar och jävlas med kvinnor som skriver opinionsjournalistik – 70 procent är hotade av vidriga män med hot och förolämpningar – ja ni kan dem, ni har läst dem, ni vet vad de här vill.

Få tyst på feministerna, få tyst på antirasisterna, få tyst på demokraterna.

Och ni ger dem plats på marknadsplatsen som om de ingick i det demokratiska samtalet?

Vilka ni?

Det finns en märklig sak med Bokmässan som försvinner i den förvirrade debatten. Självklart har fascister rätt att yttra sig, de har rätt att demonstrera och motståndare har rätt att stoppa dem med motdemonstrationer.

Men Bokmässan är ingen allmän plats, det är en kommersiell arena där arrangören slänger ut alla som inte har möjlighet att betala för rätten att yttra sig. Försök dela ut ett flygblad till stöd för utsatta kvinnor och mässans vakter slänger ut dig. Försök arrangera en utdelning utanför mässan och de slänger ut dig. Bokmässan har gång på gång förklarat att bara den som har råd får vara med och nu när fascister har råd att betala så ska de självklart få vara där enligt mässan.

Förstå detta enkla.

Mässan tjänar pengar på att sälja yta och denna yta handlar inte om yttrandefrihet eller demokrati, det handlar om att de väljer vem som ska få rätten att yttra sig. 

Självklart finns det bara en sak att svara en sådan arrangör. Man kan inte stödja dem med medverkan.

Bokmässans ledning har sedan förra årets debacle valt sida. De anser nu – på fullt allvar – att ingen jävel ska lägga sig i deras beslut. Deras rätt att hyra ut yta tillf fascister är detsamma som privategendomens heliga rätt. De vill inte lyssna på författare och organisationer som berättar om rädsla, förföljelse eller hot, de vill bara acceptera en enda sak. Fakturan.

Det här är en princip över alla andra för dem.

De kallar det yttrandefrihet och demokrati men det viktiga – och det är det som fått mässan att driva denna fråga, det vill säga aktivt stödja Nya Tiders medverkan – är att ingen annan ska få styra över dem. Deras marknad. Deras makt.

Och det är en väldig makt man har.

Bokmässan finansieras av offentlig sektor genom massor av medverkande forskningsinstitut, bibliotek, universitet. Av ideella organisationer, litterära rörelser, folkrörelser och kyrkor. Av branschföretag (tryckerier med flera), av bokhandlare (ett tynande släkte), av public service och alla de stora medierna och så av alla bokförlag som köper sig marknadsplats för att sälja. Det är ett obehagligt faktum att bokmässan är ett monopol i svensk medievärld, dominansen är total och ingen stor aktör vågar säga nej eftersom det skadar affärerna. 

Därför struntar mässan helt i de författare som protesterar mot deras beslut att släppa in högerextrema provokatörer. Deras monopol, deras rätt att sälja till vem de vill är heligare än alla problem med fascister som grannar i monterdjungeln. De är beredda att förlora några utställare för denna rätt att ge fascister en betald plats.

Nej, det är inget märkligt.

Så agerar ett monopol som får sina beslut ifrågasatta.

Ja, man larvar sig lite och påstår att det handlar om juridik. Men man skulle aldrig släppa in pedofila propagandister eller jihadister som krävde att alla kvinnor ska ha niqab på mässan. Fascister som uppmanar folk att skrämma journalister och författare är dock okej.

ETC har länge varit aktör på Bokmässan. Vi betalar våra 120 000 kronor och säljer böcker och debatterar. Förra året tog jag ett felaktigt beslut, jag var helt övertygad om att Bokmässan skulle inse det absurda i att låta fascisterna få plats och vi deltog.

Nu när Bokmässan öppet deklarerar att de struntar i alla protester, nu när de tar om beslutet (och nästa år då kan ge utrymme även för nazisterna… det är ett sluttande plan man är inne på), ja, då måste vi göra det vi kan för att säga stopp. Vi vill inte finansiera denna monopolmässa som använder sin makt till att legitimera rasister och hotande fascister.

Det handlar inte om att inte ta debatten. Vi kommer demonstrera mot nazister och avslöja deras agerande som alltid. Men det finns ingen demokratisk diskussion med en nazist, ingen demokratiskt samtal om något gemensamt med en fascist.

Andra drar en annan slutsats. Men snälla, låt oss slippa hyckleriet. När Åsa Lindeborg säger att hon deltar för att solidarisera sig med alla som granskar och avslöjar de högerextrema så hycklar hon. Aftonbladet är på mässan för att göra PR. Det är tjäna pengar som är syftet. Och att ett stort förlag som Piratförlaget – med Jan Guillou som delägare – väljer att låtsas som inget, så är det ett val där den stora möjliga försäljningen av årets nya bok övertrumfar varje legitimitet man gör av Bokmässans beslut.

För det finns ingen neutralitet här. Bokmässan och Almedalen är unika monopolmarknader i Sverige, deras makt i mediebranschen är stor och när de missbrukar den makten kan man inte rycka på axlarna och säga att man inte ser vad som pågår.

Det handlar inte om yttrandefrihet eller demokrati i allmänhet, det handlar om hat och hot och om att ge legitimitet av nazister och fascisters medverkan.

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg