Ledare. Ulrika Lindahl.

2020-12-21 16:05
Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Engelska skolan-Barbara säger att hon vill kräkas – och det vill jag också

”Det är samma pengar. De som går till aktieutdelningar och som hade kunnat gå till mer personal på skolorna. Engelska skolans grundare Barbara Bergström har inte trollat fram pengar ur tomma intet till affärerna med riskkapitalbolagen och till aktieutdelningarna.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En miljard kronor. Så mycket har amerikanska riskkapitalbolaget TA Associates tjänat på att äga Engelska skolan. När TA sålde koncernen till Luxemburgregistrerade Paradigm Capital tidigare i december var det den största affären med svenska friskolor hittills, enligt den granskning som SVT har gjort.

”Det har varit en bra investering för oss.”

Det är den enda kommentar som TA lämnar.

En miljard kronor. En riktigt bra investering. En trygg investering i svenska skolbarn. Idiotsäker och helt finansierad av skattepengar.

Varje miljon som delats ut till aktieägare under åren som Internationella engelska skolan har funnits på börsen har varit en miljon som tagits direkt från eleverna i det svenska skolsystemet.

Från de elever som i all statistik halkar mer och mer efter när resurserna blir ­knappa. När det inte finns pengar att minska på klasstorleken. Eller till en extra resurs. När det inte kan köpas in nya läroböcker. När skolans möjligheter att utjämna skillnader mellan de som har och de som inte har blir sämre för varje år.

Det är samma pengar. De som går till aktieutdelningar och som hade kunnat gå till mer personal på skolorna. Engelska skolans grundare Barbara Bergström har inte trollat fram pengar ur tomma intet till affärerna med riskkapitalbolagen och till aktieutdelningarna.

Barbara Bergström säger att hon bryr sig om människor men har själv gjort sig en miljardförmögenhet på affärerna. När hon svarar att hon vill ”kräkas” över anklagelserna om att IES ska ha bidragit till segregationen vill jag också kräkas. Rakt ut över hyckleriet. Kräkas över ett system som är så uppenbart orättvist men som samtidigt hålls under ­armarna av politiker som antingen inte vill eller inte vågar dra en gräns.

Engelska skolan skriver ett svarsbrev på SVT:s granskning. ”Alla är välkomna till oss”, skriver de. Samtidigt försvarar de systemet med kö som urvalsgrund för de privata skolorna. ”Antagning genom kö möjliggör att alla elever oavsett bakgrund och plånbok har möjlighet att börja på våra skolor.” IES kastar in det system som finns i andra länder, där terminsavgifter och föräldrarnas plånbok avgör vem som får gå på privata skolor, som jämförelse. Det systemet har aldrig föreslagits i Sverige (förutom då att det funnits sedan evigheter tillbaka på överklassens sorteringsskolor i Lundsberg och Sigtuna). Däremot föreslås lottning som en bättre metod i utredningen för en mer likvärdig skola.

Det vill IES absolut inte ha. För kö har visat sig vara ett utmärkt verktyg för de skolor som vill försäkra sig om att få elever framför allt från familjer med hög utbildningsbakgrund. Samma elever som statistisk sett har bäst förutsättningar att klara sig bra i skolan, utan behov av extra stöd. Så att skolan kan dra ned på antalet lärare och ändå sätta höga betyg och därmed locka ännu fler elever från familjer med hög utbildningsbakgrund. På det sättet kan skolan göra vinst på skolpengen och dela ut pengar till ägarna. Samtidigt som de kommunala skolorna får behålla de mer resurskrävande eleverna som får sämre förutsättningar eftersom varje utdelning till ägarna lämnar mindre pengar kvar i systemet.

En lysande ekvation för den som vill tjäna pengar.

Sidoeffekt: ökad ­segregation.

Hur mycket Barbara Bergström än vill kräkas.

Engelska skolan är förstås inte ensamma om det här. Även Sveriges största friskolekoncern Academedia har gjort rekordvinster och rekordutdelningar i år. Och expansiva Jensen lockar högpresterande elever med förbud mot mysbyxor och brev till föräldrar om höga krav. När Jensen öppnar i Tumba kan kommunala skolor tvingas stänga i Botkyrka, som vi har berättat om i Dagens ETC.

Socialdemokratiska kommunalrådet säger att det enda han kan göra är att vara så ”positiv som möjligt”. Och socialdemokratiska utbildningsministern Anna Ekström säger att hon visserligen är kritisk till vinstsystemet men är bakbunden av januariavtalet och en majoritet för obegränsad vinst i riksdagen.

Men kanske ser vi en öppning nu. En skiftning i opinionen. När välfärden pressas hårt av en coronapandemi och ekonomisk kris blir det allt mer orimligt att skicka miljarder till amerikanska riskkapitalbolag. Finans­ministern säger det i en intervju i Dagens Nyheter:

”Coronakrisen är slutet på den nyliberala eran.”

Om högerpartierna öppnar ögonen för verkligheten istället för att försvara ett system som offrar barn och äldre på riskkapitalets altare så kanske både Barbara Bergström och jag slipper kräkas framöver. Då får vi ett system där segregationen inte är inbyggd och där pengarna går till skolan och inget annat.