Ledare. Ulrika Lindahl.

2019-12-09 13:28
Puffetikett
Dagens ETC

En kil av motstånd mot privatiseringshysterin

Lov har varit den snabbaste och minst kontrollerade formen av privatisering. Vilket företag som helst som på pappret uppfyller villkoren har fått ta sig in i systemet och roffa åt sig offentliga medel.

Reformen av Arbetsförmedlingen skjuts upp. Regeringen och samarbetspartierna backar efter den massiva kritiken mot att myndigheten har kastats in i ett kaos som riskerar att lämna stora delar av landet utan arbetsförmedling. Privatiseringen blev för mycket. Till och med för Moderaterna.

I en debattartikel i Aftonbladet förklarar Moderaternas arbetsmarknadspolitiske talesperson Mats Green varför partiet gjorde gemensam sak med Vänsterpartiet och hotade med att väcka misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Artikeln har rubriken ”Vem som helst ska inte få bli arbetsförmedlare” och den här tycker jag att vi ska klippa ut och sätta upp på väggen eller dela digitalt så mycket vi bara kan. Alla ska läsa det Green skriver. Och han ska aldrig tillåtas att glömma eller gömma undan att han faktiskt har sagt saker som att reformen ”riskerar att leda till missbruk och fusk”.

Green fortsätter att förklara att det framför allt är ”låsningen om att hela reformen ska bygga på lagen om valfrihetssystem (Lov) vi är kritiska till”. Han hänvisar till att tidigare erfarenheter av Lov inom arbetsmarknadstjänster, som de så kallade etableringslotsarna som skulle få nyanlända i arbete (och som var något som infördes under Moderaternas ledning), har visat att det är väldigt svårt att följa upp att varje utförare håller god kvalitet.

Etableringslotsarna blev en katastrof och det avslöjades kopplingar till organiserad brottslighet, rekryteringsförsök till terrororganisationer och människosmuggling. Hela projektet fick läggas ned med dunder och brak, efter att det förstås hade kostat staten en massa pengar utan att ha lett till några resultat.

Så att säga att det är svårt att kontrollera att utförarna håller god kvalitet är att uttrycka sig milt.

Green skriver:

”Den snabba och ogenomtänkta förändringen av Arbetsförmedlingen som regeringen och stödpartierna nu genomför saknar helt plan och riskerar att bli en experimentverkstad.”

Jag hittar en debattartikel som Socialdemokraternas Mikael Damberg, då närings- och innovationsminister, skrev inför valet sommaren 2018. Man skulle nästan kunna lägga karbonpapper mellan den och Greens debattartikel från i fredags. Damberg skrev då om de planer som Moderaterna hade för Arbetsförmedlingen:

”Sverige behöver inte ännu ett storskaligt privatiseringsexperiment som hotar att lägga ned väl fungerande verksamhet.”

Varför är det då viktigt att Moderaterna nu låter som Socialdemokraterna lät då? Jo, därför att Moderaterna har gått i spetsen för den privatiseringsvåg som har slagit sönder den svenska välfärden. Det fusk och missbruk, de problem med att följa upp och kontrollera, den experimentverkstad som Moderaterna nu pratar om som en risk för Arbetsförmedlingen, den gäller också för alla andra privatiserade och avreglerade verksamheter.

För skolan, där vinsten får styra hur många lärare som anställs och där glädjebetyg används som effektiv marknadsföring för att locka de elever som kräver minst arbete.

För vården, där vårdcentraler har kunnat välja och vraka bland de sjuka för att plocka ut de mest lönsamma.

För äldreomsorgen, där privata företag har låtit gamla människor ligger ensamma i nedkissade blöjor i jakt på profiten.

För apoteken och medicinerna, där apotekskedjorna staplar butiker på varandra i innerstäderna samtidigt som glesbygden blir utan.

För järnvägen, där leverantörerna av underhåll inte vill göra det dyra och olönsamma arbetet.

För posten, där privata företag har kapat åt sig de mest lönsamma leveranserna i städerna samtidigt som det statligt ägda bolaget får allt mindre pengar för att klara att leverera till alla i hela landet.
Ja, vi kan fortsätta ett tag till om vi vill. Det finns många exempel på vad den nyliberala experimentverkstaden har lett till. 

Nu ska reformen av Arbetsförmedlingen alltså skjutas upp ett år och regeringen lovar att den inte ska vila på Lov. Arbetsförmedlingen ska visserligen fortfarande privatiseras. Men framför allt med upphandling och genom kontroll av kvalitet och resultat. Lov har varit den snabbaste och minst kontrollerade formen av privatisering.

Vilket företag som helst som på pappret uppfyller villkoren har fått ta sig in i systemet och roffa åt sig offentliga medel. Nu börjar Lov krackelera. En kil av motstånd mot privatiseringshysterin har slagits in. Och när regeringen och samarbetspartierna, eller oppositionen, framöver pratar om privatiseringens fördelar, då ska vi vifta med Moderaternas debattartikel och säga: Kom ihåg vad ni har sagt.