Ledare
Lotta Ilona Häyrynen: En hel generations forskning går i graven med Donald Trump


Dagens ETC
Det vi ser hända i USA under ledning av Donald Trump saknar motstycke i modern politisk historia. En hel generations forskning läggs på is eller går om intet. Vi bevittnar kunskapssamhällets död.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.

Text
Att Trump och det oklara organet Doge – Department of government efficiency – som leds av Elon Musk just nu begår en veritabel massaker på den amerikanska statsapparaten kan inte ha undgått någon.
Syftet är, enligt trumpisterna, att sluta slösa med skattepengar och att göra sig av med onödigheter som jämlikhet, klimatforskning och program som riktar sig till hbtq-personer. I praktiken har detta inneburit massuppsägningar av forskare kopplade till amerikanska myndigheter och nedläggningar av rådgivande forskningskommittéer.
I början av maj krävde Donald Trump att kongressen godkänner en budget för 2026 som bland annat kapar bidragen till National Science Foundation (NSF) till hälften. Parallellt med detta håller det amerikanska styret miljoner dollar i forskningsmedel som gisslan från universitet som Harvard och Columbia, för att pressa universiteten till vad som beskrivits som detaljstyrning av läroplaner, studenter och anställningar.
Mitt i denna soppa har alldeles för många fokuserat på Trumps utspel och återkommande spektakel. För få har gått igenom vad denna slakt gör med forskning, framsteg och innovation för hela västvärlden. Det vi ser är en hel generations forskning som läggs på is eller går om intet. Kapitalförstöringen detta innebär saknar motstycke i modern politisk historia.
På hemsidan Silenced Science Stories har sparkade forskare börjat samla sina vittnesmål om arbetet de en gång utförde. Här finns forskare som följt utvecklingen av HIV bland barn i utvecklingsländer liksom seniora rådgivare som arbetat med det pågående utbrottet av fågelinfluensa i USA.
Vi ser kunskapssamhällets död.
Det handlar om folkhälsa och om medicinsk forskning. Det handlar om Alzheimerstudier och om att undersöka växtsjukdomar som kan slå ut hela skördar. Det är klimatforskning lika mycket som det är rådgivning kring och respons på naturkatastrofer.
Vi ser kunskapssamhällets död. Och det kommer påverka fler än amerikanska medborgare.
USA har genom hela 1900-talet lyckats positionera sig som världens vetenskapsmekka, inom allt från teknik till biologi och medicin. Delar av rönen har förvandlats till enorma pengapåsar i den kapitalistiska ekonomin, men mycket har också lett till upptäckter som räddat miljontals liv och förbättrat levnadsstandarden globalt. Det är ingen slump att USA leder Nobelpris-ligan med hästlängder. Totalt har de 423 priser – de ligger långt framför Storbritanniens 143.
”Hälsosammare grödor är kritiska för att säkra tillgången på mat och ett hållbart jordbruk. Genom min forskning har jag strävat efter att hitta innovativa lösningar som kan fördjupa vår förståelse för interaktionen mellan växtpatogener och bidra till praktiska lösningar som ska säkra livsmedelsförsörjningen för amerikaner och samhällen globalt.”
Orden är Sayanata Beras, tidigare forskare på det amerikanska jordbruksdepartementet. I dag är han arbetslös tillsammans med tusentals andra forskare inom kritiska fält.
Det tar åratal att utbilda sig till forskare, än längre att slå fast stabila rön. Trump vill hellre satsa på AI. Det kommer att leda till en global katastrof som kommer att ta minst en halv generation att ta igen.

Text
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.