Ledare. Johan Ehrenberg.

2017-12-21 03:00

Du har fått en ­riktigt usel julklapp

Sex tomtar har samlats och slagit in ett jättepaket till dig som kallas pensionsöverenskommelsen. De sex partierna får beröm i Dagens Nyheter för att ta ansvar och chefredaktör Peter Wolodarski hyllar den svenska kompromissen som arbetsform.

Själv ryser jag. Det här är riktigt, riktigt illa.

För pensionsöverenskommelsen handlar om att sänka pensionerna, speciellt för låginkomsttagare, och det är klart man kan kalla det ansvar om man tycker att klyftorna mellan dem som tjänar mycket och kan jobba länge ska öka mot dem som sliter i vård och omsorg. Ungefär som det kallas ”ansvar” när man sänker lönerna eller minskar stöd till sjuka.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”Ansvar” har blivit ett ord för att inte ta ansvar för de medborgare som lever i landet, utan ”ansvar” för den modell man skapat.

Modellen är alltså pensionssystemet.

De flesta medborgarna vet väldigt lite om det, man suckar och är orolig och sedan läser man de borgerliga tidningarna och får veta att ”vi behöver sätta undan mer till pensionen”. Man luras att tro att pension är något vi sparar till, något som ”fonderas” och som sedan betalas ut om man placerat rätt.

Sanningen är något helt annat.

Din pension är en skatt på dem som arbetar i dag. Allt handlar om jobb, mycket lite handlar om sparande. Alla som jobbar betalar en pensionsavgift på 18,5 procent och av dem går de sista 2,5 procenten till det vanvettiga PPM-systemet (börsspekulation) men allt det andra är pensionspengar här och nu. Du betalar avgiften till dagens pensionärer, inte till din framtida pension.

Det är alltså en ren skatt.

85 procent av denna skatt går direkt till dem som har pension i dag. 15 procent läggs i AP-fonderna som ska vara en buffert om arbets-lösheten blir så hög att de inbetalda pensionavgifterna/skatten inte räcker. AP-fonderna kan växa om de lånar ut till säkra höghastighetsbanor eller offentliga byggen till exempel. Eller sjunka om de placerar på börsen när det blir kris. Men de är bara en liten del av pensionssystemet. Det mesta är skatt rakt av in i pensionerna som utbetalas här och nu.

 

Det luriga är att den här avgiften är fast oberoende av vad som händer. Enda sättet att höja den allmänna pensionen är om fler dör fortare och det är ju fullständigt absurt (då skulle avgiften räcka till högre pensioner). I praktiken har det betytt att pensionerna inte hänger med lönerna. Det är därför hälften av landets nya kvinnliga pensionärer blir fattiga direkt. Och fler kommer bli det framöver eftersom man nu måste jobba 44 år för att få ut full pension. Vilket LO-medlemmar inte gör.

Ja, den här överenskommelsen – ”världens mest hållbara pensionssystem”, enligt -finansmarknadsminister Per Bolund (MP) – är både del i ett klasskrig och i ett manligt ekonomiskt krig mot kvinnor. Systemet gör att orättvisor i arbetslivet vad gäller, lön, arbetsmiljö, utveckling mm fortplantas rakt in i pensionen.

Men den som tjänat lite ska ju få garantipension, inte sant?

Jovisst, men den sjunker under fattigdomsnivån. På 20 år har den minskat från 43 procent av medellönen till runt 30 procent. Det är klart att det är ”ansvarsfullt” om idén med pension är att göra det svårare för dem som har det svårt.

Hur kan det här genomföras? Det handlar om att man ställer demokratin åt sidan. Du har ingen möjlighet att i val ändra det här. Det finns inga valprogram om bättre pension och ingen som ärligt berättar att systemet sänker pensionerna.

Du måste faktiskt avsätta sex riksdagspartier för att kunna skapa rättvisare pensioner.

Trots att det är milsdjupa klassklyftor och könsskillnader i inkomst som cementeras av detta system så har  de rödgröna och borgerliga kommit överens på ett sådant sätt att de aldrig behöver diskutera frågan i politiken. Det här systemet ska ju vara ”automatiskt”, det finns inget att diskutera, det blir vad det blir.

De borgerliga gillar det eftersom de vill att vi ska ha ett mer privatiserat system där din pension beror på tjänstepensioner och privata fonder som spelar på börsen. De rödgröna gillar det då man slipper diskutera det som en budgetfråga, det är inte regeringens fel om -pensionen blir låg, det är ”pensionssystemet”.

 

Pension kommer alltid vara en fråga om omfördelning i samhället. Från dem som jobbar till de som inte längre jobbar. Storleken på pensionen bestäms alltid av hur mycket vi omfördelar, hur hög pensionsskatten är. Alla dessa ”pensionsöverenskommelser” handlar om att slippa diskutera det.

Finns det inget bra i detta då?

Tja, man ska snygga till det idiotsystem med PPM-fonder de skapat och som du tvingas ”välja”.  Man ger dig rätt att behålla jobb till 69 år på sikt. Kul för den som har roliga jobb. Man lovar att ”förbättra arbetslivet” vilket man alltid lovat och alltid misslyckats med.

Men din pension blir lägre och de lägsta pensionerna ännu lägre.

Och du måste jobba längre samtidigt som vi i samhället diskuterar den stora förändringen vi står inför med robotiserad -produktion och tjänstejobb utförda av AI.

Det är som ett dåligt skämt.

Eller världens elakaste julklapp.

Tacka tomtarna.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg