Ledare. Johan Ehrenberg.

2018-07-13 03:00

Det mest klimatsmarta är att andra jobbar åt dig

Om du vill vara verkligt klimatren så ska du låta andra göra jobbet åt dig. Alltså inte människor, utan andra saker. 

Du ska bara hjälpa till lite då och då och däremellan sitta i solen och dricka isvatten.

Enligt forskare som James Andersson på University of Chicago har vi bara fem år på oss att drastiskt få bort alla fossila utsläpp om vi ska hindra isarna att smälta. Ja, alla isar. Han har viss cred när han säger det eftersom det var han som varnade för och visade ozonhålet över Antarktis på 90-talet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Sådana här forskarvarningar är i dag så täta och återkommande att vi människor snabbt visar upp två helt olika reaktioner.

Den ena är att konstatera att allt är elände och att hela ekonomin och människans sociala liv måste göras om, inget annat duger.

Den andra är att sätta sig i solstolen och låta andra göra något. Dricka isvatten.

Den första reaktionen leder oftast till att man inget gör, man diskuterar däremot gärna varför ingen annan inget gör.

Den andra är att göra något.

Jag är allergiker. Jag har ett sommartorp med en himla massa växter och de växer alldeles för bra precis när sommarens vila ska infinna sig. I början försökte jag lia hela området men det blev omöjligt eftersom allergi inte bryr sig ett smack om man liar klimatsnällt i stället för klippa med bensindriven åkklippare. Jag hittade sedan en eldriven åkgräsklippare och det gjorde visserligen tomten renare vad gäller utsläpp, men allergin struntade fullständigt i det fortfarande.

Lösningen blev robotgräsklippare som i dag jobbar och jobbar och jobbar och eftersom de klipper lite lite hela tiden blir det inte allergent för mig.

Och jag dricker isvatten.

Det här är faktiskt en lösning för en miljon svenska hem med gräsmattor.
Få bort det bensindrivna och låt elen göra jobbet. Gäller även kommuner!

Jo, dessa robotar är fortfarande rätt korkade – de kräver en lina som anger dess klippgränser – men de blir smartare och snart riktigt smarta och jag tror att jag om bara några år kan säga till den att välja ett område och klippa försiktigt ner till lämplig höjd. Men akta pionerna!

Utan utsläpp.

Tyst och rent.

Men vad betyder det här egentligen? Det finns i dag robotförsök på riktigt i lantbruket. En robot som plockar ogräs (nej, den har inte två ben och armar, den rullar på små hjul mellan växterna) Ovanför svävar en liten drönare och mäter växternas välmående och letar upp ogräs som inte ska vara där.

Utan giftkemikalier kan roboten sedan plocka och plocka och plocka natten lång och vi får en odling där maskinerna inte skapar utsläpp utan minskar dem.

Lantbrukarens traktor och skördetröska jobbar på sladd dygnet runt utan att hen sitter i.

Den här revolutionen pågår och du kan se den i grannens trädgård när roboten kommer till gränsen, och stoppas att åka över till dig.

Människans mest effektiva jordbruk har inte varit de enorma fälten i USA, det har varit kinesiska småjordbruk där man kombinerar fiskodling, växter och kanske höns i kretslopp. Men de små jordbruken har haft en enormt behov av människor som böjer sig ner och plockar.

Vattnar.

Skördar.

Tid och knän och till slut ont i ryggen.

Härliga ekogrönsaker på borden men någon har betalat priset med utslitna höfter.

Och så kommer roboten.

Det är faktiskt Kina som är världens största robotmarknad i dag.
Landet – som inte har någon förkärlek för invandring – kommer att få stor arbetskraftsbrist framöver och robotarna gör att industrierna kan fortsätta rulla. Japan har samma ambition.

Men så var det detta med kollapsen om fem år.

Ja, det är klart det hänger ihop. Om vi inte producerar rena produkter som jobbar åt oss (med solceller på fabrikstaken) så finns inte en chans att klara omställningen till mer lokal och småskalig produktion.

Klimathotet beror på 90 företag runt jorden. De tio största utsläpparna är oljebolagen och om de stängdes ner skulle 50 procent av alla utsläpp försvinna snabbt.

Den politiska fajten handlar inte om att ställa om ”människors beteende” eftersom det beteendet beror på vad som erbjuds. Får du ren och god mat väljer du det före smutsig och utsläppsskapande. Till exempel.

Den handlar om att styra produktionen och förbjuda förstörelse.

Inga pengar till det fossila från staterna till exempel.

Men det märkliga är att politiken aldrig kommer att agera om inte du redan gjort det.

Ska vi få renare värld måste du börja med din trädgård och låta elen göra jobbet åt dig.

Och dricka bubblande isvatten.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg