Ledare. Ulrika Lindahl.

2020-11-17 03:00
”Samtidigt som KD:s partiledare Ebba Busch går till angrepp på regeringen för att ha satsat för lite resurser på äldreomsorgen, lägger hennes partikollega i Huddinge, högst ansvarig för äldreomsorgen i kommunen, hela ansvaret på personalen.” Bild: FREDRIK SANDBERG/TT, Dagens ETC
”Samtidigt som KD:s partiledare Ebba Busch går till angrepp på regeringen för att ha satsat för lite resurser på äldreomsorgen, lägger hennes partikollega i Huddinge, högst ansvarig för äldreomsorgen i kommunen, hela ansvaret på personalen.”
Puffetikett
Dagens ETC

Brutalborgerligheten har fri lek i Huddinge

”Omsorgen om äldre har den dåliga smaken att fortsätta att kosta pengar när allt som borgerligheten i Huddinge vill är att sänka skatten.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Huddinge strax utanför Stockholm lägger ner den kommunala hemtjänsten. Den nyheten kom inför helgen. En kommun med över 100 000 invånare planerar alltså att helt och hållet avveckla hemtjänst i kommunens egen regi. För att den går med underskott och har gjort så i flera år.

Det borgerliga minoritetsstyret i Huddinge vill sänka skatten. För att kunna göra det, i en kommun med många barn i skolåldern, en åldrande befolkning och ökande kostnader, så har det medvetet gett alla verksamheter för lite pengar år efter år. Pengarna har inte ens räckt till de årliga löneförhöjningar som personalen måste ha. Det betyder att det har blivit mindre och mindre pengar kvar till ­själva verksamheten. Den kommunala hemtjänsten har gått över 100 miljoner kronor back de senaste fem åren.

Kristdemokraten och ansvariga kommunalrådet Karl Henriksson säger till tidningen Mitt i att det här kan förvaltningen inte vända. Med andra ord. Hemtjänsten säger till politikerna att det här går inte längre. Det går inte att bedriva vård och omsorg till fler äldre och sjuka för mindre och mindre pengar och samtidigt gå plus.

Då slår det borgerliga styrets nya mekanism till. Kommunen, som styrs av de forna allianspartierna och två lokala partier, har tagit beslut om att alla verksamheter som inte får sin ekonomi i balans ska avvecklas och säljas ut till privata aktörer.

Skolor, äldreboenden, hemtjänst… rubbet.

Samtidigt som KD:s partiledare Ebba Busch går till angrepp på regeringen för att ha satsat för lite resurser på äldreomsorgen, lägger hennes partikollega i Huddinge, högst ansvarig för äldreomsorgen i kommunen, hela ansvaret på personalen.

Varför går hemtjänsten så mycket back? Är det för att Karl Henriksson och hans borgerliga politikerkollegor har valt skattesänkningar framför mer personal? Nej, säger Karl Henriksson. Framför allt handlar det om schemaläggningen. Personalen tillbringar inte tillräckligt mycket av tiden hos ”kund”. Han säger att 80 procent av hemtjänstpersonalens tid borde tillbringas hemma hos de som tar emot vården och omsorgen. Nu ligger den tiden bara på 51 procent.

Men det handlar inte om schemaläggning. Det handlar om pengar. I hemtjänsten är personalen den största kostnaden. Hela verksamheten handlar om att en människa ska komma hem till en annan människa och hjälpa den med det som den människan behöver för att få livet att fungera. Det går inte att ersätta det med en dator eller en app. När det inte finns tillräckligt med pengar så måste hemtjänsten skära ned på personal för att få budgeten att gå ihop. Och om det blir färre som ska göra jobbet så får varje person i hemtjänsten fler vårdtagare att åka hem till under ett pass. Mer tid går alltså åt till att transportera sig mellan vårdtagarna istället för att stanna hos en vårdtagare och ge den mer omsorg. Den så kallade ”tiden hos kund” sjunker. Omsorgen blir sämre.

För några år sedan berättade SVT om 55-årige Patrik Brunberg i Huddinge som är MS-sjuk och som efter att han bröt lårbenshalsen behövde mer hjälp från hemtjänsten. På grund av personalbristen tvingades han att gå och lägga sig för kvällen redan mellan klockan 15 och 17 på eftermiddagarna. De politiska uppdrag han hade haft tvingades han att avsluta eftersom han måste gå och lägga sig innan mötena började.

”Just nu kan jag tycka att jag inte har något liv”, sa Patrik Brunberg till SVT.

Det tyckte inte hemtjänstpersonalen heller. De skrev flera avvikelserapporter eftersom de tyckte att det var så ovärdigt. Politikernas svar: Håll budget!

”Vi har haft extremt stort tålamod”, tycker Karl Henriksson om äldreomsorgen som han ansvarar för. Men nu är tålamodet slut. Omsorgen om äldre har den dåliga smaken att fortsätta att kosta pengar när allt som borgerligheten i Huddinge vill är att sänka skatten. Nu får någon annan ta över. De privata utövarna. De som ska göra vinst på verksamheten också. Vi får se när de MS-sjuka och äldre tvingas att gå och lägga sig då.

Det här är bara början.

Kommunala skolan i Huddinge, som redan har bland den lägsta lärartätheten i hela Sverige, står på tur. Om den inte lyckas bedriva mer undervisning med allt mindre resurser så kommer tålamodet att tryta där också och verksamheten läggas ned.

Brutalborgerligheten visar sitt rätta ansikte. Här finns ingen vilja att ta ansvar. Oavsett vad Ebba Busch står i debatter och säger. Men lägg ansvaret där det hör hemma och visa att det finns annat tålamod som kan kan ta slut. Borgerliga politiker kan bytas ut och andra kan få uppdraget.