Ledare. Johan Ehrenberg.

2018-09-21 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

10 punkter: Så kan vänsterkrafter rädda både EU och klimatet

Jo, EU-valet kan bli klimatrörelse på riktigt.

Nu - efter ett riksdagsval som innebar att någon vann några procent och andra förlorade dem på den rödgrönrosa sidan är det kanske dags att prova ett annat spår för att skapa det där motståndet som vi alla vill se. En framtid att sträva mot, inte bara skydda sig mot.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


Och vi har en ovanligt öppen dörr att använda, ett EU-val som måste handla om det gemensamma, inte det egna landets nationella egoism.

Jo, vi har problem med kortsiktigt tunnelseende från partierna men det har varken vi eller planeten råd med. Tänk om de fyra partierna S, V, MP och Fi vågade gå samman i ett gemensamt klimatprogram och utmana EU inför valet i maj 2019. Ett program, fyra partier… röstningen blir en seger för alla och borgerligheten måste försöka krypa ur sin bur där klimatet alltid får vänta eftersom det är mer lönsamt att förstöra här och nu.

Tänk om vi tog möjligheten att visa en framtid, inte bara prata om förstörelsens politik.

Ett gemensamt klimatprogram inför EU valet behöver vara en kompass men inte en detaljkarta. Vi kan visa riktningen för det är den som kan få hopp att födas och mobiliseringen att bli något annat än omfördelande av röster mellan partierna. Jo, EU-valet kan bli klimatrörelse på riktigt.

Hur ska då ett gemensamt program inför valet se ut?

Här är några enkla punkter att ta med sig i den förhandlingen.

1. Koldioxidskatt för EU. Ett enkelt krav alla är för ”som princip” men ingen genomför. 1000 kronor per ton CO2 innebär en snabb nedläggning av framförallt korkad el och värmeproduktion i EU. Skatten kommer handla om 1000 miljarder per år och det innebär…

2. 1000 miljarder till ny förnybar energi per år som inte innehåller skogsavverkning. EU blir då motorn för sol, vind och vatten, lägg till lagring av el och värme och energirevolutionen är gjord på tio år.

3. Flyget måste minska, tågen måste öka. Använd ECB och riksbankerna till statliga storsatsningar på snabba tåg (vi kan gräla om det ska vara höghastighets-, magnettåg eller hyperloops) från Luleå till Lissabon, Från Köpenhamn till Aten och från Helsingfors till Berlin över Baltikum. Några få jättebanor som bygger samman EU och gör det möjligt att först stoppa inrikesflyg och snart det vanvettiga flygandet mellan storstäderna på kontinenten.

4. EU:s produktion är idag en enda gigantisk långtradarorm i ett dieselmoln. Att ersätta det med elvägar där långtradarna konverterats till tråddrift är ingen ”rocket science”. Jo, det krävs stora statliga investeringar och samma system över gränserna för att frakter kan ske rent från Madrid till Oslo. Men inga utsläpp genom den förnybara elen. Och investeringarna är självbetalda genom avgifter från åkarna som slipper köpa all denna diesel.

5. Stoppa gasen! Inte bara gasen från Putin genom Östersjön utan även annan importerad gas som i EU till stor del används till att… värma hus. Det här är helt onödigt vilket den svenska bergvärmeframgången visar. Både kyla och värme från jordens inre med vanlig värmepump i varje hus. Här behövs rejäla stöd till omställning och givetvis ren el från taken.

6. Använd vattenvägarna. Europa blev rikt på en utvecklad handel via vattenvägarna. De finns kvar. Bara båtarna behöver elektrifieras.

7. Öka jordbruksstödet. EU:s mest hatade utgift är stödet till de stora jordbruksländernas bönder. Men om det stödet istället blir ett omställningsstöd, bort från fossilt konstgödsel, utarmad jord och antibiotikapepprad boskap, så gör stödet dubbel nytta och bygger framtiden med mer lokal cirkulär ekologisk produktion.

8. Plantera vilda skogar i Europa. Nya skogar som inte får avverkas på minst 100 år. Europa har gigantiska sår bestående av försvunnen skog. Att plantera lite överallt gör gott för städer och byar, att plantera stort och vilt mellan bergen ger CO2 lagring för barnbarnen. Eftersom skogen inte ska huggas ner kan den vara blandad, eldtåligare och ”olönsam”.

9. Klimatinvesteringsreglering för pensionsfonder. Att spara till pension på fossil och förstörande produktion är vanvett. Det blir ingen pension i ett förstört klimat. Inte ens från en AP-fond.

10. Rädda och rena havet. Från plast såklart. Från utfiske. Havet är djupt men inte så djupt att inte människan kan smutsa ner det.

EU är världens största ekonomi. Att vi i det där landet i Norden som vill vara klimatförebilden samlar de rödgrönrosa till ett gigantiskt investerings- och omställningsprogram för Europa kommer naturligtvis skapa politiska svallvågor.

Och vad ska nationalisterna svara med? Murar skyddar inte mot klimathot.

Och vad ska borgarna säga?

”Det är inte ansvarsfullt att rädda klimatet”.

Nu har både V och MP anpassat sig till en verklighet där nationalismen försöker förstöra det Europa man en gång satte i brand. Swexit är den ensamma galningens dröm. Och samtidigt skapar finanskapitalets frihet de bruna argumenten som inte de borgerliga vill mota. Friheten att få förstöra lönsamt är alltid mer värd för dem än nödvändigheten att gemensamt rädda och reglera.

Vill man mota nationalism kan man inte göra det utan förslag och visioner som är större än nationen.

Vill man rädda klimatet kan man inte göra det partitaktiskt, ett gemensamt klimatprogram kan däremot få med sig många, många fler.

Sekterismens metod har visat sig fungera dåligt.

Låt oss försöka något annat.

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg