Kultur & Nöje.

2017-11-26 10:24
Kim Wall på resa i Indien 2008. BILD: SVT/Privat
Kim Wall på resa i Indien 2008.

”Vi har klampat in i sorgen –  men folk vill berätta om Kim”

I kväll visar Sveriges Television en kortdokumentär
om frilansjournalisten och människan Kim Wall.

– Jag ville berätta om henne och flytta fokus från de fruktansvärda omständigheterna kring hennes död, säger Fredrik Svenningsson som har gjort filmen.

Fredrik Svenningsson är reporter på SVT Nyheter och har arbetat i Skåne i många år. Kim Walls föräldrar, pressfotografen Joachim Wall och tidigare journalisten Ingrid Wall, är välkända i trakten medan få kände till Kim innan nyheten om hennes försvinnande kablades ut i medierna. Det gjorde inte Fredrik Svenningsson heller.

Kim Wall lämnade tidigt hemstaden Trelleborg och reste till världens alla hörn på jakt efter unika historier. Reportagen publicerades i tidningar som The Guardian, New York Times och Harper’s Bazaar.

Nu, drygt tre månader efter hennes död, sänder SVT kortdokumentären ”Kim Wall – hon som ville berätta”.

 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

– Kim Walls död är en oerhört uppmärksammad händelse, och det mesta har handlat om hur hon dog. Jag kände att jag ville berätta om henne som levande, vem hon var, hur hon var som människa – och för ett ögonblick flytta fokus från de fruktansvärda och makabra omständigheterna kring hennes död, säger Fredrik Svenningsson.

 

Stark vilja att berätta

I arbetet med filmen har han träffat en rad människor som kände Kim Wall under olika perioder i hennes liv. Det är lågstadielärare, studiekamrater och vänner som berättar om sina relationer till henne.

– Jag och mina kollegor har klampat in mitt i människors sorg, men även om det är tungt så har de haft en stark vilja att berätta om sin vän. Annars hade vi inte kunnat göra filmen, säger han.

    Vilken bild av Kim Wall framträder i dokumentären?

– Vi har aldrig haft ambitionen att slå fast hur hon var, men två återkommande beskrivningar är hennes stora nyfikenhet och enorma drivkraft. Det var inget glamoröst jobb hon hade, även om det kan verka så. Det handlade om oerhört hårt slit under enkla förhållanden och ofta till låga arvoden, säger Fredrik Svenningsson.

Kim Walls föräldrar valde att inte medverka i filmen.

– Föräldrarna ger inga intervjuer, utan hänvisar till tidigare uttalanden. Däremot har de bidragit med bilder från Kims barndom och uppväxt och vi har fått ta med en del av ett tal som Ingrid Wall höll under en minnesstund för Kim i New York i oktober, säger han.

    Vad tycker de om filmen?

– Jag kan förstås inte svara för dem, men de har inte haft några invändningar. Min uppfattning är att de tycker att den ger en rättvis beskrivning.

 

Mer än ett offer

När man pratar om Kim Wall är det svårt att komma runt hennes sista resa som slutade någonstans i Öresund, inte långt från föräldrahemmet i Trelleborg.

– Vi har brottats med frågan om hur mycket av det vi skulle ta med. I filmen refererar vi kort till det som hänt, men med utgångspunkten hur hennes vänner reagerat på händelsen och när det dykt upp ny information om fallet, säger Fredrik Svenningsson.

Med filmen hoppas han att Kim Wall i det allmänna medvetandet blir mer än ett offer i en mordutredning.

– Rättegången mot Peter Madsen är planerad till mars nästa år, och min förhoppning är att de som ser filmen får med sig en bild av människan Kim Wall under den fortsatta nyhetsrapporteringen, säger han.

Visas ikväll och på SVT Play

  • ”Kim Wall – Hon som ville berätta” är en nyproducerad SVT-dokumentär om frilansjournalisten Kim Wall, som försvann under en reportageresa med Peter Madsen på hans ubåt UC3 Nautilus den 10 augusti i år.
  • Fredrik Svenningsson, reporter på SVT Nyheter, har gjort filmen som visas på SVT1 klockan 22.00 i kväll, och på SVT Play.