Kultur & Nöje.

2020-10-31 13:10
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Vego, Metallica och normbrytande svenskar

Veckans kulturtips från ETC-redaktionen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Högaktuellt om veggomat och klimatkris

Bok

Foto: UC press

Människan måste inte döda djur och äta deras kött för att överleva. Protein har alltid går att få i sig på andra sätt. Men 2013 offentliggjorde nederländska vetenskapsmän världens första laboratorieskapade hamburgare. Av kött, men av ett slag som har odlats fram från vävnad och inte tagits från levande djur. Tekniken har sedan dess vållat stor debatt i världen. Är detta framtidens mat? En lösning för att bromsa klimatkrisen, genom att reducera dagens djurindustri som generar så mycket metangas? Eller använder vi bara teknologin för att lösa problem som annan teknologi har skapat? Högaktuella tankar stöts och blöts i den nya boken ”Meat Planet”, skriven av Benjamin Aldes Wurgraft.

Heavy metal på distans

Onlinekonsert

Foto: Jonas Lindstedt/TT

Under corona­pandemin har det blivit en total nödvändighet att förlägga föreläsningar, seminarier och kultursamtal till den digitala världen. Så har även en hel del musikartister valt att göra med sina framträdanden. Sedan i våras har det gått att streama ett växande antal konserter, live eller i efterhand, för att njuta av musiken på säker distans. Sök efter saken på Google. Exempelvis genomfört rockbandet Metallica en onlinekonsert i mitten av november, för att stödja sin egen välgörenhetsorganisation. Men naturligtvis även för att de är spelsugna. Det blir aldrig samma sak som en konsert på riktigt, men en vacker dag kommer vi kunna titta tillbaka på de här mörkerdagarna och skratta.

Svenska normbrytare på Netflix

Serie

Foto: Netflix

Det slås på stora trumman inför att den svenska serien ”Kärlek & anarki” har premiär på Netflix den 4 november. I serien får tittarna följa medelklasskvinnan Sofie (Ida Engvoll), en gift tvåbarnsmor och konsult som träder in i ett frilansuppdrag i ett anrikt bokförlag. Där träffar hon den yngre it-teknikern Max (Björn Mosten). Handlingen bygger på att de båda personerna utmanar varandra att ifrågasätta de sociala normerna, varpå riskerna blir allt större och leder till oanade konsekvenser. Är det en flirt med George Cockcrofts novell ”Tärningsspelaren”? Eller något helt annat? Den som lever får se och mörka november är ändå en tid då många svenskar föredrar att vara inomhus. Tajmingen för premiären är förstås ingen slump.

PRENUMERERA PÅ NYHETSMAGASINET ETC

Den här artikeln kommer från Nyhetsmagasinet ETC
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.