Sexspalt.

2015-11-10 19:00

"Varför kräver inte alla vettiga män ett vettigt p-medel?"

Varje vecka svarar sexologen Karina Bäckström på läsarfrågor om sex i Dagens ETC:s feministiska och hbtq-vänliga spexspalt.

Läs också tidigare sexspalter:

"Vad gör sexpillren egentligen med kroppen?"

"Jag tycker snippa låter så fånigt och tillgjort"

"Hur mycket styrs sexet av mannens utlösning?"

"Blir så ledsen. Vill ju inte sluta med sex!"

Fråga:

Jag undrar varför det inte finns vettiga preventivmedel för män – eller egentligen undrar jag över varför inte alla vettiga män kräver ett vettigt p-medel. Om en man är singel och har sex med tjejer och INTE vill ha barn finns ju inget säkert sätt för honom att undvika graviditet – känns det inte lite förlegat att lägga allt ansvar på kvinnan? Och hur kan man då som man lita på ett one-night-stand? Det förekommer ju en del sådana där snyfthistorier om män som blivit pappor mot sin vilja. Men jag tycker det är dags att män tar ansvar för sin sexualitet. Det enda sättet för en man att vara helt säker är ju att avstå från samlag – kondom ser jag som att spela rysk roulett och inget jag skulle förlita mig på om jag verkligen inte ville ha barn. Så – singel – heterokillar – varför kräver ni inte tillgång till P-medel? Har du några teorier? S

Svar

Hej S och tack för ditt mejl. Det innehåller inte bara frågor till mig, men du får hålla tillgodo med mina tankar. Jag tror att en stor del av detta ligger i att män historiskt inte behövt ta samma ansvar för en graviditets konsekvenser. Som du också nämner finns det en debatt om att bli far mot sin vilja, men den går jag inte vidare in på här. Det är endast kvinnans/personen med livmoders kropp som faktiskt påverkas av en graviditet, frivillig eller ofrivillig och oavsett om graviditeten leder till ett avbrytande eller ett barn. Det är fullt möjligt för en man/person med penis att inte ta del av en graviditet och inte ta dess konsekvenser, men det är inte möjligt för den som faktiskt blir gravid. Det har historiskt varit hos kvinnan skammen legat vid till exempel utomäktenskaplig graviditet, mannen har inte riskerat lika mycket. Ansvaret, och skulden, för att se till att det inte blir en graviditet har legat hos kvinnan och det synsättet lever kvar. Vi ser till exempel att det är en större andel kvinnor än män som väljer att sterilisera sig trots att det är ett betydligt mindre ingrepp på en man.

Jag vill sedan tillägga att jag tycker att kondom är ett vettigt preventivmedel som inte är mer av rysk roulette än något annat preventivmedel. Det finns inget preventivmedel som ger ett 100 procentigt skydd. Det är dock absolut en brist att det inte finns fler alternativ för män/personer med penis att välja mellan. När det gäller tillfälliga sexuella kontakter som one-night-stands så undrar jag dock om det är där alternativa p-medel för män har sin största marknad.

 Karina

 

Har du också frågor om sex?

Mejla sexolog Karina Bäckström på sexspalten@etc.se