Sexspalt.

2017-11-28 18:40
Karina Bäckström, sexolog.
Karina Bäckström, sexolog.

”Var tog min orgasm vägen?”

Fråga: Jag är en 60-årig kvinna i 40-årigt förhållande med samme man. Jag har alltsedan vi träffades uteslutande och lätt kunnat få orgasm i missionärsställningen.

Helt plötsligt uteblir min orgasm sedan drygt 1,5 år. I början fick jag någon enstaka orgasm, men nu sedan cirka elva månader är det helt stopp! Jag får nästan panik när jag tänker på det, vart tog allt det sköna vägen?


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Vi har haft det kämpigt sedan början på 2016, min man erkände då att han haft ett kort, känslomässigt förhållande med en 20 år yngre kvinna. Det var kramar, aldrig sexuellt men han blev förälskad och förändrad. Nu hjälper det inte mig så mycket att de aldrig låg med varandra, det är sveket som gör fruktansvärt ont.

Vi har lyckats reparera förhållandet och han är mycket kärleksfull mot mig, och ångerfull. Vi är närmare och vi pratar med varandra på ett mer kärleksfullt sätt. Han är mycket mån om mig och försöker på alla sätt göra det skönt för mig när vi har sex, men min förmåga till orgasm är som bortblåst!

Finns det ett samband mellan vår kris och min uteblivna orgasm? Jag känner stor lust till min man, men när jag är på väg ”uppåt” under samlaget så tar det plötligt stopp och min lust dalar. Har även försökt med hormonkräm i ­underlivet för att motverka torra slemhinnor, kan det ­finnas biverkningar som stör min förmåga?

Förr tog jag för givet att orgasmen skulle komma, nu verkar det helt omöjligt.

Svar: Jag tror absolut krisen och den tappade orgasmen hänger ihop! Det är vanligt att en kris påverkar förmågan vid sex. Det kan vara svårt att fokusera på njutning när besvikelse och ilska står i vägen. Det tar tid att komma vidare helt och hållet även om man bestämmer sig för att gå vidare tillsammans. Kropp och själ hänger ihop och bara för att kroppen är med på noterna är det inte säkert att själen är det.

Att kroppen inte svarar som den brukar leder till oro. Man blir upptagen av att prestera och börjar jagar orgasmen. Lust fluktuerar helt normalt under sex utan att man vanligtvis noterar det.  Oron gör dock att man fokuserar på minsta lilla tecken på sviktande lust och ”den som söker skall finna”. Man blir plötsligt medveten om den normala variationen men tolkar denna som onormal, oron ökar och man tappar helt fokus på sexet. Nästa gång är man mer på spänn och hamnar i en ond spiral. Det kan hjälpa att använda sig av sexfantasier för att ge lusten en puff åt rätt håll.

Förmågan att få orgasm är inte borta för gott!