Veckans fråga.

2016-03-06 12:29
Mycket skilde sig på de olika sidorna av ­Berlinmuren. Bild: Peter Dietrich/SvD/TT
Mycket skilde sig på de olika sidorna av ­Berlinmuren.

Var sexet bättre i DDR?

Vad händer med sexualiteten i ett icke-kapitalistiskt samhälle? Det har ståuppkomikern och journalisten Ola Söderholm grävt i. 

I Februaripodden berättade du om forskningen du gått igenom kring sex i DDR. Vad kom du fram till, var sexet bättre?

– Det var det, enligt forskarna. Det gjordes en del sociologiska studier under slutet av 80-talet, inte bara propaganda, utan västtyska sociologer. Det de kom fram till var att i Östtyskland snittade man på 3,4 samlag i veckan och i Västtyskland 2,1. Det är inte dåligt med 2,1 gånger heller, kapitalismen levererar okej, men man hade hur som helst mer sex i Östtyskland.

Ola Söderholm berättar vidare att samlagen i DDR var längre, 45 minuter, medan ett västtyskt samlag var 12–37 minuter. Kvinnors orgasmfrekvens var också dubbelt så hög i öst. Detta enligt sociologiska studier nära inpå murens fall.

Vad fanns det för förklaringsmodeller till detta?

– Det fanns olika hypoteser. Den hånfulla västförklaringen är väl att allt var så jävla tråkigt i Östtyskland att folk inte hade något annat att göra än att ligga med varandra. En lite seriösare förklaring är att det fanns en mer utbredd institutionaliserad jämställdhet. Kvinnor arbetade mer i Östtyskland, väst hade en utbredd hemmafrukultur. Man kunde också skilja sig lätt om man inte trivdes i sitt äktenskap, staten understödde ensamstående. Det var lagligt med abort tidigare i Östtyskland och det fanns god tillgång på preventivmedel. Det fanns heller inget religiöst tabu kring sex i Östtyskland.

– 68-vågens feminism fanns inte i Östtyskland, den fanns i väst, men i Östtyskland fanns en materiell jämlikhet mellan könen och det kanske var viktigare för sexlivet.

Hur skilde sig synen på kroppen?

– Det fanns en väldigt utbredd nudistkultur i Östtyskland, något som snabbt försvann vid murens fall. Blicken på kroppen förändrades, i och med de västtyska männens pornografiskt skolade blickar.

– Sex plus kapitalism gör att det börjar handla om prestation. Man ska leverera mätbara resultat. Det blir hämmande. 
 

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter