Konst.

2021-09-12 13:45
 • Cotwold Park, 1984.
  Cotwold Park, 1984.
 • For Heathcliff, 1980
  For Heathcliff, 1980
 • Maria med en stock, ur bildserien Kvinnorna vid Tjursjön, 1991.
  Maria med en stock, ur bildserien Kvinnorna vid Tjursjön, 1991.
 • The Skirt, 1984
  The Skirt, 1984
 • Red Iron, 1991.
  Red Iron, 1991.
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Vad betyder zebran i trädgården?

Johan Ehrenberg minns sina möten med fotografen Tuija Lindström, som utifrån det dokumentära skapade bilder som kunde berätta om något helt annat.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En zebra i trädgården framför tegelslottet berättar om den unkna brittiska överklassen. Eller ser du något helt annat? Johan Ehrenberg minns sina möten med fotografen Tuija Lindström, som utifrån det dokumentära skapade bilder som kunde berätta om något helt annat.

Gå och se! Gå och se! Berätta sedan vad du såg och jämför – det fantastiska är att om du jämför med någon vän så kommer ni att ha sett olika. Samma bild. Olika händelser, olika förklaringar, olika känslor.

Tuija Lindströms klassiska bilder, de flesta från 1980 och 90-tal är berättelser man dyker in i.

Liksom kvinnan i vattnet flyter du, men vad som finns under dig vill du inte veta.

Och det röda strykjärnet berättar kanske om ett hemmaliv som blev för mycket eller kanske om att blod och kärlek finns i allt.

Jag älskade att jobba med Tuija på 80-talet, hon kom med bilder som för en formgivare och redaktör på ETC var så enkla att använda. Givetvis beskär man inte, allt är klart, det enda är lusten att blanda de olika bilderna, sida efter sida, så berättelsen ligger i mötet mellan de oftast kvadratiska fotografierna.

Och sedan en höft som fyller hela sidan. ett barn vid en finsk mystisk insjö, nära där hon, kvinnan och vännen men det långa blonda håret tittar naket på dig.

Missförstå inte. Det är du som är naken.

Det som skilde Tuija från många andra fotografer var att hon utgick från det dokumentära men sedan skapade bilder som kunde berätta om något helt annat.

Fast min favorit är fortfarande bilden som berättar om den absurda unkna engelska överklassen.

En zebra i trädgården framför tegelslottet.

Det är så jag läser den.

Men jag gissar att du ser något helt annat. 

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Tuija Lindström

Från genom­brottet på 1980-talet fram till sin död var Tuija Lindström (1950–2017) en central­gestalt inom det svenska foto­grafiet – först som stil­bildande konstnär, sedan som professor på Fotohögskolan i Göteborg och som mentor för en hel generation unga fotografer. Hennes inflytande på svensk fotokonst har varit avgörande.

Utställningen Strykjärnsprofessorn

I den aktuella utställningen ”Tuija Lindström – Strykjärnsprofessorn” på Bror Hjorths Hus i Uppsala visas verk från hela Lindströms konstnärskap. Här finns hennes välkända intima porträtt från 1980-talet, de genomkomponerade bilderna av landskap, platser och växter från samma tid, liksom sviten Kvinnorna vid Tjursjön, Tuija Lindströms kanske mest kända verk. Den innehåller även bilder från hennes sena produktion, där fotografi inte främst handlar om att fånga ögonblick utan om att, på ett mer konceptuellt sätt än tidigare, konstruera bilder.

Utställningen, som pågår till den 17 oktober, är producerad i samarbete med Föreningen Tuija Lindström. Föreningen förvaltar och bevarar Tuija Lindströms fotografiska arv, både det fysiska arkivet och hennes konstnärskap, samt fortsätter hålla hennes gärning aktuell för kommande generationer unga fotografer.