Hoppa till innehållet

Kultur & Nöje

En lysande bok om den nya epoken

Antropocen föreslås vara den geologiska tidsepok vi nu lever i. Många hävdar att den tog sin början i ock med den industriella revolutionens start i slutet på 1700-talet.
Antropocen föreslås vara den geologiska tidsepok vi nu lever i. Många hävdar att den tog sin början i ock med den industriella revolutionens start i slutet på 1700-talet. Bild: Bild: CC0

Dagens ETC

Begreppet antropocen har fått ett enormt genomslag under 2000-talet. Det betecknar en ny geologisk epok där människan lämnar outplånliga spår på planeten. I en nyutkommen bok menar miljöhistorikern Sverker Sörlin att antropocen utgör en enorm utmaning – men också en möjlighet att skapa en sundare självförståelse.

År 2000 satt Nobelpristagaren i kemi Paul Crutzen på en konferens i Mexiko och kände sig irriterad. Anledningen var det lilla ordet ”holocen”, beteckningen på vår nuvarande geologiska epok. Problemet, ansåg han, var att det hade blivit för vittomfattande – i ena stunden refererade det till tiden för uppfinnandet av plogen, i nästa till tiden för kärnvapensprängningar. Till slut fick Crutzen nog. Han slog näven i bordet och reste sig: ”Stop using the word holocene!... vi är inte längre i holocen. Vi är i …  eh... eh... eh... the anthropocene!”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

Populärt val: 3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser