Kultur & Nöje.

2018-01-08 17:46
Dokumentärfilmaren James Redford utforskar solenergins möjligheter och utveckling i USA. Här utanför Ivanpah, världens största solkraftverk. ”Mitt tillvägagångssätt är att visa lite mer av mig själv. Tekniken i sig är ju rätt så tråkig”, säger han.  Bild: HBO 
Dokumentärfilmaren James Redford utforskar solenergins möjligheter och utveckling i USA. Här utanför Ivanpah, världens största solkraftverk. ”Mitt tillvägagångssätt är att visa lite mer av mig själv. Tekniken i sig är ju rätt så tråkig”, säger han. 

”USA går vidare med solenergi utan Trump”

Filmlegendaren Robert Redford har under sin livstid fört en hård kamp för att främja solenergi.

I en ny HBO-dokumentär får tittaren följa hans son James Redford på en personlig resa där han utforskar vilka framsteg som görs i USA inom förnybar energi.

”Presidenten saknar viljan, men den finns inom företagsvärlden och på statlig och lokal nivå”, säger James Redford. 

Samtidigt som Donald Trump hejar på fossila bränslen sker det massiva förändringar i USA. 

I ”Happening – a clean energy revolution” får tittaren följa James Redford på en resa genom delar av landet och se hur grön energi skapar arbetstillfällen, är vinstdrivande och får samhällen att växa sig starkare. Det pågår en solkraftsboom i landet som inte går att stoppa – trots att det finns krafter som skulle vilja det.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


En av hållplatserna är världens största solkraftverk, Ivanpah, på gränsen mellan Nevada och Kalifornien. Den består av 300 000 speglar som kan vända sig mot solen.

– Den gröna energin är nästa teknologiska steg. Lika revolutionerande som telekommunikation, internet och flygplan. Det här kommer att vinna på ren ekonomi. I nuläget förstår de flesta amerikaner inte det, säger James Redford till Dagens ETC.

Tog stopp med Reagan

Den 55-årige filmaren var först tveksam till att använda sig av sin fars kändisskap som filmstjärna och miljöaktivist. I filmen skildras familjen Redfords starka engagemang som inleddes på 1970-talet. 

– Att inte ha med den här delen av min historia skulle kännas konstigt och distraherande. Först tänkte jag att hans närvaro skulle störa temat. Men jag växte ju upp i ett hem där min mor arbetade åt solenergilobbyn och tillsammans med min far jobbade hårt under en tid då det endast var principiellt viktigt och moraliskt att gå över till förnybar energi. För det fanns inga ekonomiska argument för det på 1970-talet, säger han. 

Han beskriver att framåt­andan stannade upp den gången när Ronald Reagan vann presidentvalet 1980.

– Då tog han bort solpanelerna från Vita huset som Jimmy Carter hade fått installerade. Det fanns en stark symbolisk laddning i det där. Så vi förlorade ett decennium eller två av forskning och framsteg, säger han. 

Nu är James Redford mer optimistisk, och det sipprar fram när man ser filmen.

– Samtidigt är förnekelse en förståelig respons när saker och ting verkar hopplösa. Men hoppet är ju inte ute, och det är huvudorsaken till varför jag gjorde filmen. Jag tänkte ”fan, vi måste inse att vi kan fixa det här”, säger han och konstaterar att USA står i skuld till övriga världen att försöka göra något åt klimatförändringarna eftersom landet har bidragit med så pass stor del av koldioxidutsläppen. 

– Just nu har vi inte möjligheten att agera på grund av vem som sitter i Vita huset. Men det finns andra som har viljan – exempelvis inom företagsvärlden, på statlig och lokal nivå. USA kommer att gå vidare med det här utan Donald Trump, säger han. 

”Måste få det här att fungera”

När James Redford har turnerat med filmen så märker han att vissa åskådare förargas av avsnittet som handlar om solkraftverket Ivanpah.

– Många miljöaktivister är rasande på solkraftverket och dess påverkan på dalen. Men jag försöker se på framstegen och teknologin ur ett globalt perspektiv. Vi måste få det här att fungera. 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

James Redford

Yrke: Dokumentfilmare.

Bakgrund: Har gjort flera ­dokumentärfilmer, bland annat om dyslexi och barndoms­trauman. Har även regisserat långfilm. Föräldrarna är Robert och Lola Redford.

Aktuell: Dokumentärfilmen ”Happening – a clean energy revolution” på HBO Nordic.