Kultur & Nöje.

2019-02-08 16:55
 • Elisabeth Warren pratar på ett ”house party”. En biografi om henne, skriven av Antonia Felix, släpptes i augusti. Bild: Geoff Forester/The Concord Monitor/AP/TT
  Elisabeth Warren pratar på ett ”house party”. En biografi om henne, skriven av Antonia Felix, släpptes i augusti.
 • Kamala Harris, guvernör i Kalifornien, har nyligen släppt boken ”The Truths We Hold: An American Journey”. Bild: Tony Avelar/AP/TT
  Kamala Harris, guvernör i Kalifornien, har nyligen släppt boken ”The Truths We Hold: An American Journey”. 
 • I oktober kom Julian Castros bok “An Unlikely Journey: Waking Up from My American Dream”. Bild: Charles Krupa/AP/TT
  I oktober kom Julian Castros bok “An Unlikely Journey: Waking Up from My American Dream”. 
 • ”Is today the day?” heter republikanen Tulsi Gabbards självbiografi. Bild: Marco Garcia/AP/TT
  ”Is today the day?” heter republikanen Tulsi Gabbards självbiografi.
Puffetikett
Dagens ETC

Trumps utmanare släpper rad efter rad av böcker – bäddat för politikermys

Fem läsvärda politikermemoarer

Personal memoirs

Ulysses S. Grant

Ofta sedd som den främsta självbiografin skriven av en amerikansk president. Gavs ut efter Grants död 1885 och förläggare var ingen mindre än Mark Twain. Grant var general under inbördeskriget och låter minnet färdas tillbaka till berömda slag och mordet på Abraham Lincoln.

Alla rosor ska inte tuktas!

Anna-Greta Leijon

Ebbe Carlsson-affären, ambassaddramat och den planerade kidnappningen av henne själv är händelser som har en given plats i tidigare arbetsmarknads- och justitieministern Anna-Greta Leijons memoarer men hon berättar även om övergreppen hon utsattes för som barn. Det finns också plats för politiska profilfrågor som föräldraförsäkring och invandring.

Min far hade en dröm

Barack Obama

Publicerad 1995 innan Obama ställde upp i valet till senator i Illinois. Kretsar mycket kring uppväxten och erfarenheten av att ha en vit amerikansk mamma och en svart pappa från Kenya.

Unbought and Unbossed

Shirley Chisholm

Chisholm var första svarta kvinna i den amerikanska kongressen och 1972 blev hon både första kvinna och första afroamerikan att, för ett av de två dominerande partierna, kandidera till den amerikanska presidentposten. Hon brukade beskriva sig själv som “unbossed and unbought” och var tydlig med att hon varken var kvinnorörelsens eller det svarta USA:s kandidat, utan ”folkets kandidat”. ”I am the candidate of the people. And my presence before you now symbolizes a new era in American political history.” Visst var det så.

Fortsätt framåt: åren som president

Nelson Mandela

Den sydafrikanska frihetshjältens andra självbiografi kom ut förra året, fem år efter Mandelas död. Den bygger på Nelson Mandelas oavslutade manus och har färdigställts av den sydafrikanska författaren och ANC-aktivisten Mandla Lang. Här avhandlas presidenttiden som blev betydligt längre än tänkt och valrörelsen som ledde fram till den. Mandelas tid som barn, ung advokat, aktivist och den 27 år långa fångenskapen på Robben Island har tidigare skildrats i ”Den långa vägen till frihet ” från 1994.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter