Kultur & Nöje.

2020-06-28 15:30
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Tre kulturtips – vecka 26

Tungt om massakern i Orlando

JOURNALISTIK

Sommaren 2016 skakades världen av den blodiga terrorattacken mot en gayklubb i amerikanska Orlando. En ensam, tungt beväpnad gärningsman sköt ihjäl 49 människor och skadade ännu fler. DN-journalisten Johan Hilton går i ”Vi är Orlando: en amerikansk tragedi” på djupet kring attentatet mot hbtq-världen och tecknar en bild av staden före, under och efter det otänkbara har hänt. Nödvändig, men ingen lätt, sommarläsning i hängmattan.

Heavy metal mot polisbrutalitet

KAMPMODE

Bandet som uppfann hårdrocken har anslutit sig till Black lives matter-rörelsen. Brittiska gubbgiganterna Black Sabbath har släppt en t-shirt där alla intäkter går till rörelsen mot rasism och polisvåld. Man har helt enkelt tagit omslaget till sitt klassiska album ”Master of reality” (1971) och ersatt Black Sabbath med Black lives matter. Tröjan finns på blacksabbathapparelshop.com.

Coronafascism och hiv-politik

TIDNING

Den antirasistiska tidningen Mana har kommit ut med årets första nummer. Tema: beröring. Redaktionen undersöker och analyserar hur rasism och kapitalism kräver rätt till andras kroppar, samtidigt som äckel och skräck används för att ta avstånd från människor. Bland annat diskuterar Felicia Mulinari hur coronakrisen kan leda till ett mer fascistiskt samhälle.
Och Anna-Maria Sörberg skriver om svensk hiv-politik. Läs mer på tidskriftenmana.se.