Hoppa till innehållet

Kultur & Nöje

Titlarna du inte får missa på Stockholms filmfestival

Bild: Fredrik Persson/TT

Dagens ETC

En av få saker som är bra med november är att man kan titta på hur mycket film man vill utan dåligt samvete. Att Stockholms filmfestival öppnar just när höstrusket är som värst är alltså minst sagt vältajmat. Här har ni chansen att ta del av snackisar innan de hunnit bli snackisar, eller skakas om av internationella verk som aldrig går upp på svensk bio.

Årets upplaga av filmfestivalen slår på stora trumman efter pandemiåren och erbjuder visningar av 130 filmer under tolv dagar i Stockholm, möten med internationella gäster och en digital plattform med utvalda pärlor från festivalen för dem som inte befinner sig i huvudstaden. Årets temaland är Ukraina, men utbudet av inter­nationella titlar är stort och innehåller filmer från 50 olika länder.

Blir du snurrig av det gigantiska ­utbudet? Ta det lugnt, Dagens ETC har valt sex verk från sex olika länder som är extra sevärda.

Alma viva

Portugals Oscarsbidrag är ett originellt coming of age-drama med stråk av magisk realism. Det handlar om en mormor som dör och en splittrad familj där begravningsbråk leder till att ingen märker att flickan Salomé hemsökts av mormoderns ande. Det kanske låter flummigt, men denna delikata film verkar behärska de övernaturliga inslagen utan att låta dem ta över. Lua Michel, som spelar Salomé, ska dessutom göra en kusligt stark skådespelarinsats.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser