Kultur & Nöje.

2020-03-23 18:30
Puffetikett
Dagens ETC
ETC Göteborg

Tio kulturtips i karantäntider

Efterlängtade kultklassiker har just landat på Netflix. Dessutom går flera av vinterns stora biosnackisar redan att hyra. Kristin McMillen ger dig tio filmtips för karantänen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Mean Girls

Kultfilm från från 2004 med Lindsay Lohan i spetsen som nyligen (äntligen!) landat på Netflix. En extremt välskriven highshoolkomedi som gjorde uttrycken ”Fetch” och  ”I’m not a regular mom, I’m a cool mom” till allmängods. Lindsay Lohan spelar Cady som flyttar från Afrika till USA och tvingas inse att livet på gymnasiet kan vara totalt hänsynslöst. Skriven av humorgeniet Tina Fey.

Var: Netflix.

Joker

Vinterns stora biosnackis handlade om Jokers liv innan tiden som Batman-skurk. En film som tangerar både incel-debatten och frågan om hur vi tar hand om samhällets utsatta. Den aspirerande komikern Arthur Fleck möts av våld och förakt av omgivningen. Dagtid arbetar han som clown, men hindras av sitt okontrollerbara och märkliga skratt. En film men fantastiskt soundtrack och suggestiv stämning som gav Joaquin Phoenix en Oscar för bästa manliga huvudroll.

Var: Hyr på SF Anytime, Itunes, Viaplay store eller Blockbuster.

Peranbu

En ensamstående pappa försöker uppfostra sin cp-skadade dotter vars sexuella uppvaknande just börjat. En indisk film från 2018 som fått det nästan osannolikt höga betyget 9,1 på IMBD och nyanserat skildrar ämnen som sällan syns på film. Trivia: I en av rollerna syns Anjali Ameer, Indiens första transsexuella fotomodell.

Var: Hyr på Amazon Prime.

Knives Out

Den förmögne kriminalförfattaren Harlan Thrombey firar sin 85-årsdag omgiven av släkt och personal. Dagen efter hittas han död i sitt hus. Ett slags cluedomysterium måste nu lösas: Vem i Harlans dysfunktionella och giriga familj är den skyldige? Och vem ska få ärva den avlidnes rikedomar? Detektiven Benoit Blanc kallas in. Stjärnspäckat och underhållande i ”vem gjorde det”-genren.

Var: Hyr på SF anytime, Viaplay Store, Blockbuster.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

And then we danced

Filmen som fick fyra Guldbaggar vid årets gala. ”And then we danced” är en svensk-georgisk produktion om förbjuden ­kärlek, regisserad av Levan Akin (”Cirkeln”). Om dansaren Merab som sliter hårt för att nå sin dröm om en plats i det georgiska huvudkompaniet. När den karismatiske Irakli dyker upp vänds tillvaron upp och ner. Med känslorna riskerar han att förlora allt han har kämpat för.

Var: Hyr på Triart, SFAnytime, Itunes.

Mannen som slutade röka

Det är alltid värt att vittja filmkategorin på SVT Play. Just nu hittas denna Tage Danielsson-regisserade komedi från 1972 i plattformens arkiv. Dante ärver 17 miljoner kronor efter sin far, korvdirektören Hugo Alighieri. I testamentet finns dock ett villkor: Dante måste sluta röka inom två veckor och sedan vara rökfri i ett år, annars går miljonerna till farbror Knut-Birger. En charmigt skruvad film som blev Gösta Ekmans stora genombrott.

Var: SVT Play, C More.

Spirited away

I februari började Netflix rulla ut de hyllade tecknade filmerna från japanska Studio Ghibli. Efterlängtat, eftersom de inte tidigare varit tillgängliga på den västerländska streamingmarknaden. Här finns nu bland annat ”Min granne Totoro”, ”Prinsessan Mononoke” och ”Kikis expressbud”. Min personliga favorit i utbudet är den oscarsbelödade ”Spirited away” om Chihiro som hamnar i andarnas och spökenas värld.

Var: Netflix.

Us

Brutalsnygg skräck signerad ”Get out”-regissören Jordan Peele. Om vårt undermedvetna, om klass eller om ras? Multipla tolkningar går att göra av demoniskt obehagliga ”US”. Rent objektivt sant är dock att Lupita Nyong’o är kissa på sig-läskig med saxen i högsta hugg.

Var: Streama på Viaplay eller hyr på SF Anytime, Blockbuster etc.

Josefin & Florin

En fin dokumentär om en oväntad kärleksrelation. Den 38-åriga svenska sexbarnsmamman Josefin träffar den 22-årige rumänske tiggaren utanför mataffären. Kärlekens gnistor sprakar omedelbart. Åtta månader senare gifter de sig och flyttar ihop i den lilla byn Oskarström. Men drömmen om ett bättre liv utmanas av hårda prövningar. Ska kärleken räcka? Fick höga betyg av den svenska kritikerkåren.

Var: Streama på ETC Play eller hyr på SF Anytime.

Mommy

Den 46-åriga änkan Die försöker uppfostra sin våldsamme femtonårige son Steve som har ADHD. Det går i ärlighetens namn sådär. Men mitt i mörkret lär de känna den mystiska grannen Kyla, och något som liknar hopp växer fram. En storslagen mor- och sonberättelse skildrad med stort hjärta. Av löjligt begåvande kanadensiska filmskaparen Xavier Dolan (”Jag dödade min mamma”, ”Hjärtslag”, ”Laurence Anyways”)

Var: SVT Play, ETC Play.