Kultur & Nöje.

2014-01-23 14:30
”Början på allt är en stämningsfylld skiva som kommer att passa utmärkt på Operan, och sen väntar förstås en del överraskningar för publiken”, säger Petter som spelar på Kungliga Operan i Stockholm den 12 mars.  Bild: Henrik Montgomery/TT
”Början på allt är en stämningsfylld skiva som kommer att passa utmärkt på Operan, och sen väntar förstås en del överraskningar för publiken”, säger Petter som spelar på Kungliga Operan i Stockholm den 12 mars.

Tar hiphop till operan

Nu flyttar svensk hiphop in i kulturens allra finaste finrum. Om några veckor uppträder rapparen Petter på Kungliga Operan i Stockholm.
   – Det hade jag aldrig kunnat gissa 1998, det känns smickrande, säger Petter.

För första gången någonsin kommer en hiphop-artist att spela på Kungliga Operan i Stockholm. Onsdagen den 12 mars kliver Petter upp på scenen för att framföra hela sin senaste skiva Början på allt.

– Det är en konceptspelning eftersom vi gör skivan från första till sista låten. Början på allt är en stämningsfylld skiva som kommer att passa utmärkt på Operan, och sen väntar förstås en del överraskningar för publiken, säger Petter.

Han kompas av ett stort live-band och kvällens kapellmästare blir DJ:n Patrik ”Sleepy” Elofsson. Petter har turnerat i 15 år och spelat på allt från fritidsgårdar till stora festivalscener. Han säger att det alltid är inspirerande att göra nya sorters spelningar.

– Operan är först och främst en otroligt vacker lokal, likt den i Paris men mindre. Detaljerna är så vackra och att jag får ställa mig på den scenen med min musik, inför min publik sittandes är något jag aldrig hade kunnat gissa mig till som ung rappare 1998. Det känns smickrande och extremt utmanande.

Gustav III

Kungliga Operan skapades av Gustav III och är Sveriges nationalscen för opera, balett och modern dans. Jenny Lind, Jussi Björling och Sixten Ehrling är bara några av de storheter som beträtt dess scen. Petter säger att han inte tyngs av traditionen och inte tänker så mycket på operans status i finkulturella kretsar. Han gläds istället åt att hiphopen släpps in.

– Jag har aldrig brytt mig så mycket om just kulturcredd, jag är uppväxt och fostrad av en otroligt begåvad arkitekt till pappa och en allmänbildad mamma så kultur fick jag tidigt på ett äkta sätt.

Han har inte funderat på om spelningen kommer att göra att han når ut till en ny sorts publik. Däremot tror han att operan kan locka en del människor som vanligtvis inte besöker hans spelningar.

– När man gör en spelning inför sittande publik blir det lite spännande. En hel del människor som normalt sett kanske inte skulle ta sig till en stökig nattklubb eller lerig sommarfestival kan passa på att se mig live nu, säger Petter.

Sveriges största rapartist

Namn: Petter Alexis Askergren

Född: 25 maj 1974 i Stockholm

Gör: Svensk hiphopmusiker från Södermalm som slog igenom med singlarna Mikrofonkåt och Vinden har vänt från debutalbumet Mitt sjätte sinne från 1998. Sedan dess har släppt åtta album. 2013 släpptes hans bok 16 rader, som är en samling låttexter och berättelser om hur dessa blev till.

 

Diskografi

1998  -  Mitt sjätte sinne

1999  -  Bananrepubliken

2001  -  Petter

2004  -  Ronin

2006  -  P

2007  -  God Damn It

2008  -  X – Greatest Hits

2010  -  En räddare i nöden

2013  -  Början på allt