Kommentar/Lisa Bjurwald

Tänk på det här innan du kärar ner dig i det brittiska kungahuset

”Så länge vi kryper upp i sofforna och myser åt ”The Crown” utan en tanke på vad monarkin faktiskt innebär, ligger de nyttiga idioternas dok kvar över våra ögon”, skriver Lisa Bjurwald.
”Så länge vi kryper upp i sofforna och myser åt ”The Crown” utan en tanke på vad monarkin faktiskt innebär, ligger de nyttiga idioternas dok kvar över våra ögon”, skriver Lisa Bjurwald. Bild: Bild: Netflix, Niklas Nyman

Dagens ETC. Är kungligheter människor? Självklart. Och som sådana förtjänar de vår empati vid uppslitande skilsmässor, dödsfall och andra tragedier. Men något är fel när en politisk diskussion om de dynastier som kommit till makten utan legitima val helt saknas.

Lisa Bjurwald

Det går utmärkt att ta del av den nya, hajpade säsongen av Netflix-serien ”The Crown” utan att för en sekund behöva tänka på verkligheten. Intrigerna kring figurer som drottning Elisabeth II, prins Charles och Lady Di har ofta liknats vid en såpopera, men i händerna på några av samtidens främsta skådespelare (Oscarsbelönade Olivia Colman, Gillian Andersson, Charles Dance – för övrigt dubbad till officer av Brittiska imperieorden av den riktiga Elisabeth II) blir manuset bland det bästa man kan se på tv just nu.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Lisa Bjurwald