Kultur & Nöje.

2021-04-06 10:11
Cissi Wallin är kritisk till SVT:s dokumentär om Soran Ismail. Staffan Löwstedt/SvD/TT, Yvonne Åsell/SvD/TT
Cissi Wallin är kritisk till SVT:s dokumentär om Soran Ismail.
Puffetikett
Dagens ETC

SVT kritiseras för Soran Ismail-dokumentär

Idag har serien ”Persona non grata” premiär i SVT Play. En dokumentär om komikern Soran Ismails fall från hyllad till föraktad. Hösten 2017 anmäldes han för flera våldtäkter och sexuella ofredanden. 

Förundersökningen lades ner 2018 i brist på bevis, men anklagelserna lever kvar. Komikern har i nästan fyra år varit försvunnen ur offentligheten

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nu kritiseras SVT:s satsning på dokumentären, bland annat av debattören Cissi Wallin. 

”Vilka kvinnor tycker du förtjänar en egen dokumentärserie i statlig tv, för att rentvå sitt rykte och återupprätta sin ära och heder?” frågar hon sig på Instagram. 

Hon fortsätter: ”Mina önskemål: alla kvinnor som anmält men aldrig fått upprättelse. T.ex Sorans offer.”

SVT: "Typisk historia för vår tid"

I en text om vad som motiverar publiceringen skriver SVT: ”Serien går inte in i skuldfrågan och har inte som ambition att rentvå, skuldbelägga eller tillföra något i frågan om vad som hände mellan Soran Ismail och kvinnorna som anmälde honom.”

De skriver också: 
"Vad som motiverar publiceringen är insynen i situationen som uppstod när han inte längre var misstänkt i juridisk mening, men fortfarande ifrågasatt av omgivningen. Det är en typisk historia för vår tid, då sociala medier helt har förändrat villkoren för vad som snabbt blir allmänt känt i en större krets. Historien är berättad ur hans och hans närståendes perspektiv, och kommenteras av några offentliga röster med olika utgångspunkter."

"Varit blind"

I dokumentären säger Soran Ismail att han har ”haft sex med jättemånga människor”, och att han i efterhand kan förstå att andra har upplevt olika situationer annorlunda än han själv.  

Däremot nekar han till anklagelserna om våldtäkt och sexuella ofredanden. 

– Det finns alltid en risk varje gång att en annan person har en annan intention med vårt möte. Jag har nog varit blind för det. Även om det inte var min avsikt kan jag förstå om människor har känt sig utnyttjade, säger han i "Persona non grata"

Anmäldes för sex våldtäkter
Soran Ismail anmäldes för sammanlagt sex stycken våldtäkter och fyra fall av sexuellt ofredande, ett fall av köp av sexuell tjänst och ett fall av olaga hot. Målen blev nedlagda i brist på bevis.