Intervju.

2015-10-11 16:00
  • Carl Johan De Geer. Bild: Anders Wiklund/TT
    Carl Johan De Geer.

"Svik fosterlandet, var onationell"

För 50 år sedan gjorde Carl Johan De Geer en affisch där han på en brinnande svensk flagga skrev ”kuken” och tillfogade texten ”skända flaggan vägra vapen”. Nu är bilden aktuell igen som t-shirt och säljs till stöd för tidningen Expo.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Carl Johan De Geer, varför återlanserar du bilden? 

– Jag tycker att tesen ”svik fosterlandet, var onationell”, som jag blev fälld för i Svea hovrätt 1967 står sig än idag. Då ställde jag ut affischerna på Galleri Karlsson i Stockholm, men till min stora sorg kom polisen dagen därpå och beslagtog allihop. 

Vad blev du fälld för?

– Jag dömdes till 75 dagsböter för ”skymfande av statssymbol samt uppvigling”. Det lustiga är att det nu börjat dyka upp folk som tycker att jag borde sättas i fängelse eller straffas för det här igen. Men det har ju redan skett en gång, så de verkar inte känna till svensk lag som säger att man inte får straffas för samma brott två gånger, haha. 

Är det samma nationalism då som nu som du vänder dig emot?

– Nej, den nuvarande nationalismen är främlingsfientlig och rasistisk, det var den inte på 60-talet. Då fanns det ingen främlingsfientlig rörelse mot de flyktingar och desertörer som sökte sig till Sverige. Men det var ju mycket närmare Andra världskriget, rörelser av nazistisk natur ansågs inte normalt då, utan något man trodde vi sett för sista gången. 

– I dag ser både världen och nationalismen ut på ett annat sätt. I både Europa och Sverige har den genom manipulerande politiker fått ett skrämmande nytt fäste. Idag flyr människor från Syrien i massor, många vill öppna gränserna och hjälpa dem men en del bygger taggtrådsstängsel. Det är svårt att veta vad man ska göra mot den här nationalismen och främlingsfientligheten som återigen börjar sticka upp, därför känns det aktuellt igen att uppmana till att skända flaggan. Nationalism leder i förlängningen till diktatur, det är min tanke. 

Vissa försöker ju istället återta flaggan som symbol, vad säger du om det?

– Det har förekommit i årtionden nu att människor säger att vi måste återerövra flaggan från extremhögern. Det tycker inte jag. Förutom i sportsammanhang tycker jag att flaggor är en destruktiv symbol som kan leda till krig och terror. Det är ju nationalisterna som är terroristerna idag. 

Borde det göras en uppdaterad version med en EU-flagga?

– Nej, det behövs nog inte. EU kommer att falla sönder av sin egen inre disharmoni. Om 30år kommer det nog inte finnas kvar. Jag jobbar inte som konstnär på det uppseendeväckande sättet längre, nu jobbar jag mer med humor. Då var jag en arg ung man, nu är jag en mild gammal man, haha.

Den 11 oktober ska alla som köpt en t-shirt samlas på Nytorget i Stockholm för att delta i en manifestation.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.