Hoppa till innehållet

Bokrecension

Susan Faludis nya är halsbrytande bra

Författaren Susan Faludi är aktuell med boken ”Mörkrummet”, som här recenseras av Jenny Aschenbrenner.
Författaren Susan Faludi är aktuell med boken ”Mörkrummet”, som här recenseras av Jenny Aschenbrenner. Bild: Bild: Noella Johansson/TT

Dagens ETC

Jenny Aschenbrenner har läst Susan Faludis nya bok Mörkrummet (Leopard förlag). Det är essäistik när den är som bäst – med både stålskarp överblick och ett bultande hjärta.

Det är som alltför perfekt. Feministikonen Susan Faludis pappa väljer att bli kvinna. Samma far som levt i en livslång förnekelse inför sitt judiska arv och de fasansfulla brott som begicks av hans landsmän i Ungern under Andra världskriget då han var en judisk pojke vid namn István. Samma pappa som försvann ur hennes liv efter en våldsam, smutsig skilsmässa från hennes mamma och inte återkom förrän ett kvarts sekel senare, då i sin nya identitet som kvinna. En man som i USA blev Steven och ägnade sitt yrkesliv åt att retuschera fotografier, på sin tid Manhattans skickligaste mörkrumsmagiker som med ljusets och mörkrets krafter kunde trolla bort eller lyfta fram vad helst han ville. Som när han sedan blev Stéfanie flyttade hem till det Ungern som i sin tur levt i en kollektiv identitetskris lika länge som det varit en nation, desperat hävdande sin särart, byggd på lika delar skrönor och förskönade sanningar, en desperation som tippat över i fascism. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln