Kultur & Nöje.

2020-06-22 13:20
”Vi fick göra en bedömning om vilka lokaler vi kunde ha öppet utan att det uppstod risk för trängsel eller smittspridning”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.  Bild: Jenny Lindström
”Vi fick göra en bedömning om vilka lokaler vi kunde ha öppet utan att det uppstod risk för trängsel eller smittspridning”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
Puffetikett
Dagens ETC

Stockholm stängde biblioteket – resten av landet höll öppet

Under våren höll bara 12 av Stockholms 40 bibliotek öppet.

I resten av landet har biblioteks­verksamheten tvärtom varit prioriterad.

”Många kommuner har sagt att det sista vi stänger är biblioteken”, säger Madeleine Hjort på Biblioteksrådet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Många stockholmare som ville besöka biblioteket i våras möttes av stängda dörrar. Av stadens 40 folkbibliotek fick majoriteten stänga 20 mars och bara tolv hade öppet.

Daniel Forsman är stadsbibliotekarie i Stockholm. Det var hans beslut att stänga större delen av stadens bibliotek. Han berättar att det till en början berodde på att mellan 30 och 40 procent av de anställda på biblioteken var sjukskrivna.

Sedan kom Folkhälso­myndighetens rekommendationer och en inventering över biblioteken i staden gjordes.

– Vi fick göra en bedömning om vilka lokaler vi kunde ha öppet utan att det uppstod risk för trängsel eller smittspridning. Vi har många lokaler som inte går att anpassa och därför stängde vi ganska många bibliotek, säger han.

Inga reservationer

Även stadens reservations­system för böcker låg nere hela våren.

– Vi hade över 50 000 reservationer i systemet när vi pausade. Det blev ohållbart för de tolv biblioteken som var öppna att hantera den mängden, säger Daniel Forsman.

I resten av landet har det sett helt annorlunda ut. Där har många kommuner i stället valt att hålla sina bibliotek öppna. Stockholm har visserligen varit den stad som drabbats hårdast av pandemin. Men det räcker inte som förklaring, anser författaren Madeleine Hjort, som är ordförande för Biblioteksrådet inom Sveriges författarförbund.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Stockholm var ju extremt dåligt förberett på det här. Det fanns ingen b-plan, eller en krisplan på biblioteken, de har verkligen fått trolla med knäna utifrån dagssituationen, säger hon.

Biblioteksrådet har sammanställt hur olika kommuner runt om i landet resonerat kring att hålla biblioteken öppna. Av de 14 kommuner som de har intervjuat representanter ifrån säger tio att de valt att hålla öppet precis som vanligt.

– De flesta bibliotek har gjort allt för att hålla öppet och kommunerna har sagt att det sista vi stänger är biblioteken. Det tycker vi är jättebra, säger Madeleine Hjort.

Viktig roll

Hon tycker att bibliotekens roll är extra viktig under en pandemi.

– Det är särskilt viktigt under kriser där fakta kan modifieras, förfalskas eller hittas på. Då ska biblioteken vara vägledande för allmänheten, säger hon.

Hon tycker också att bibliotekens samlingar och tillgång till olika medier garanterar yttrande- och tryckfriheten.

Många föreläsningar och författarträffar har blivit framflyttade till hösten. Andra kultur­institutioner har kunnat erbjuda digitala alternativ i stället. Men på biblioteken säger de anställda att de inte har resurserna eller erfarenheterna.

– De var otroligt ärliga och sa att de inte har kompetens för att sitta framför en kamera eller hantera ett digitalt samtal, men att de gärna skulle vilja lära sig det, säger Madeleine Hjort.

Många nedskärningar

I Stockholm gjordes många nedskärningar inom biblioteken under 2019. På de 40 folkbiblioteken försvann då 20 tjänster. Men Daniel Forsman tror inte att det var därför så många av biblioteken stängdes under coronakrisen.

– Nej det skulle jag inte säga. Vår personalstyrka är ju dimensionerad för att kunna ha våra bibliotekslokaler öppna i normalfall. Det handlade om att vi hade väldigt hög frånvaro och att vi har många små lokaler.

Så här är läget på landets bibliotek

10 av 14 biblioteks- och kultur­chefer i rapporten ­anger att biblioteken har öppet som vanligt.

Detta gäller för Bromölla, Malmö, Sjöbo, Tomelilla, Ystad, Jokkmokk, Skellefteå, Hylte, Gävle och Växjö.

I Ånge, Simrishamn och Stockholm har verksamheten skalats ner.

Sölvesborg har stängt huvudbiblioteket och dess två filialer.

11 av 14 bibliotek har behållt ordinarie bemanning.

Källa: Biblioteken under coronakrisen – en lägesrapport från 14 folkbibliotek

Stockholms bibliotek

Öppna 20 mars–1 juni: 12 av 40

Öppna fr o m 1 juni: 23 av 40