Kultur & Nöje.

2020-10-23 18:07
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Stenrika svenskar, Hellmans singel och tonårssex – veckans kulturtips

Veckans kulturtips från ETC-redaktionen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Insyn hos Sveriges stenrika entreprenörer

Bok

”Sveriges nya miljardärer – Vinnare och förlorare i den nya ekonomin” av Jon Mauno Pettersson och Erik Wisterberg kom redan i november 2019, men har i dagarna också anlänt som pocket. Boken bygger på intervjuer med en rad människor tillhörande den så kallade nya generationen av super­entreprenörer, som inte kommer från den traditionella finanseliten eller industrin, men likväl blivit miljardärer. Det framställs nästan som att vem helst kan bli miljardär i dagens Sverige, vilket är lite väl ursäktande gentemot klassamhället. Likväl ger boken en intressant insyn i de nyrikas tankar. Bör läsas tillsammans med ”Överklassen i Sverige” av Annette Kullenberg (2004) och ”Jorden de ärvde” av Björn af Kleen (2009).

Svensk kultmusikers första singel på 31 år

Musik

Foto: Karin Wesslén

Jakob Hellman är mytomspunnen som få andra nu levande svenska musiker. 1989 släppte han sitt första och bejublade album ”…och stora havet”, som av många recensenter utnämnts till 1900-talets bästa svenska album. Han anses ha öppnat upp dörren för många av 2000-talets stora popstjärnor men sina lite naiva och melankoliska texter. Men något uppföljande album kom aldrig. Först nu i oktober, 31 år senare, har Hellman släppt en ny dubbelsingel igen. För några dagar sedan framförde han låten ”Jag kan inte säga hejdå till dig” i SVT Kulturnyheterna. Ett nytt, extremt efterlängtat album anländer i början av 2021. För somliga gamla popsnören är det här det största som någonsin hänt.

Kontroversiellt om tonårstjejs sexualitet

Kortfilm

14-åriga Lo porrsurfar och har hemligt nätsex med en anonym kille hon kommer i kontakt med online. Plötsligt en dag upptäcker hennes pappa vad hon sysslar med, varpå bägge två måste hantera situationen. Pappan betonar att hon bara är ett barn men Lo beskriver sig som vuxen. Då sätter pappa hårt mot hårt. Det kan låta kontroversiellt och så har också regissören Julia Lindström beskrivit sin kortfilm ”Daddy’s girl” från 2020. Filmen fokuserar såväl på ungas sexuella nyfikenhet som på hur vuxna förhåller sig till ungt sex. Under det gångna året har filmen vunnit flera priser, däribland på Göteborgs filmfestival och nu i oktober på STOCKmotion filmfestival. Finns att se på SVTPlay.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.