Kultur & Nöje.

2019-10-11 16:14
Zaida Catalán, tidigare miljöpartistisk politiker, mördades 2017 i Kongo-Kinshasa när hon var i landet för att utreda misstänkta massakrer och övervaka sanktioner. Men vem låg egentligen bakom mordet?  Bild: Bertil Ericson/TT
Zaida Catalán, tidigare miljöpartistisk politiker, mördades 2017 i Kongo-Kinshasa när hon var i landet för att utreda misstänkta massakrer och övervaka sanktioner. Men vem låg egentligen bakom mordet?
Puffetikett
Dagens ETC

Staffan Lindberg: Cataláns mod gjorde henne farlig för vissa

Vem dödade egentligen den svenska FN-experten Zaida Catalán? Inget är som det först såg ut. Utrikesreportern Staffan Lindberg gav sig ut i mördarens fotspår i det politiskt oroliga Kongo-Kingshasa. Till sin hjälp fick han en spionpenna och den före detta miljöpartistiska politikerns hemliga dagbok.

”I vissas ögon var hon farlig”, säger Staffan Lindberg, som nu skrivit en bok om fallet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Våren 2017 mördas den svenska FN-experten Zaida Catalán i en by på den kongolesiska landsbygden. Hon är 36 år, har tidigare arbetat som miljöpartistisk politiker, men befinner sig sedan ett par år i Kongo-Kinshasa för att utreda misstänkta massakrer och övervaka sanktioner. Helt plötsligt är hon spårlöst försvunnen.

Hemma i Sverige vet familj­en ingenting förrän två veckor därpå. Först då får Zaida Cataláns mamma besked av svensk polis att hennes dotter har mördats av medlemmar i en rebellgrupp och hittats död i en grav tillsammans med två andra personer.

”Iscensatt film av mordet”

Men det finns omständigheter som inte riktigt stämmer, detaljer som inte går ihop. Till exempel finns frågetecken kring en film som sägs visa Zaida Cataláns död. Dessutom har hennes närmaste kongolesiska medarbetare försvunnit. Vem mördade egentligen den svenska FN-arbetaren? Om detta har Staffan Lindberg, utrikesreporter på Aftonbladet, skrivit i den nyutgivna boken ”Mordet på Zaida Catalán”. Här har han följt i mördaren fotspår.

– Det som verkligen förvånat mig är hur lite som var känt kring vad Zaida faktiskt ägnade sig åt under sina sista veckor i livet. För att ta reda på har jag gått djupt in i hennes research och rest till de platser där hon befann sig, säger Staffan Lindberg.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Zaida Catalán jobbade i det politiskt mycket oroliga Kongo-Kinshasa. Vad ville hon uträtta där?

– Kongo är ett land av exceptionella naturrikedomar och total straffrihet. Det har lett till ett system av plundring och våld. Mäktiga politiker bygger upp miliser som våldtar och begår massakrer för att driva hela byar på flykt och komma åt naturrikedomarna. Mineraler som sedan strömmar ut ur landet och som sedan utan att vi vet om det kan sitta i våra mobiltelefoner. Zaida ville sätta stopp för plundringen och våldet. Det gjorde henne farlig i vissas ögon.

Efter mordet presenterade Kongos regering en film som sades visa Zaida Cataláns död. Varför var filmen inte vattentätt bevis?

– Till en början verkade filmen bekräfta att den kongolesiska regeringens version stämde, att Zaida och hennes kollega mördades av en bymilis. Men ganska snabbt började jag och andra som också granskade fallet att misstänka att filmen var iscensatt. Männen som var med i filmen betedde sig konstigt. De talade den kongolesiska arméns språk i stället för språket som talas i byarna. Och deras kläder såg alldeles för för rena för att sitta på fattiga bybor. De såg utklädda ut.

Du fick genom Zaida Cataláns familj tillgång till hennes privata dagbok och den utredning som hon jobbade med. Vad hittade du?

– I dagboken har jag bland annat hittat uppgifter om hur hon utsattes för allvarliga hot, ledde en infiltration av en milis och hur hon förtvivlat sökte polisskydd de sista dygnen. Det är helt nya uppgifter som alla talar emot den officiella versionen av vad som hände.

Du hittade också en märklig spionpenna. Berätta om den.

– Det var en penna med dold mikrofon i sig, som var full av ljudfiler. Pennan hade tillhört Zaida, men ingen kunde förklara vad den använts till eller vad som fanns på filerna. Den enda som visste var Zaidas närmaste kongolesiske medarbetare, och han var spårlöst försvunnen. Vissa sa till mig att han gått under jorden eller kanske till och med dött. Men jag hittade honom efter ett år, i Belgien. Han kunde förklara att Zaida använt pennan veckorna före sin död, för att infiltrera en milis. Milisen leddes av en politiker tätt knuten till den kongolesiska regeringen och hade gjort sig skyldig till en serie vidriga barnvåldtäkter. Det här har varit okänt fram till nu. Det är helt obegripligt att jag är den första som granskar det här, att det här ha förbigått både FN:s utredare, svenska UD och svensk polis. Pennan visar hur djupt Zaida gick för att utreda maktens män. Och hennes mod gjorde henne farlig.

I din bok blir det uppenbart att Zaida Catalan är en väldigt speciell person med otroligt starkt socialt patos. Vad hade hon gjort idag om hon hade fått leva?

– Hon skulle utan tvekan ha fortsatt sin livslånga kamp för att göra den här världen bättre. Zaida var exceptionellt modig samtidigt som hade en sällsynt förmåga att nå fram till andra och helt förändra deras perspektiv på livet.

Staffan Lindberg

Ålder: 47 år

Bor: Stockholm

Yrke: Utrikesreporter på Aftonbladet.

Aktuell: Med boken ”Mordet på Zaida Catalán” (Ordfront förlag).