Kultur & Nöje.

2019-07-02 18:15
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Spelen som räddar regniga dagar

Sommarlov och semestrar kan vara stressande, men se till att koppla av också. Ett sätt kan vara att lira lite vuxnare spel tillsammans. Det här testet är för dig som vill ha lite att bita i och en del av spelen tar riktigt lång tid. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Terraforming Mars

Spelidé: Du ska med ditt företag få Mars beboeligt genom att med olika händelsekort få upp syrehalten, värmen och vattennivåerna.

Så tyckte vi: Dundersuccén från Svenska bolaget Fryxeliusgames finns nu äntligen på modersmålet svenska. Och det är ett äntligen med stort utropstecken. Det här är nämligen trots alla sina unika kort ett så välbalanserat och smart spel att det mycket väl kan vara det bästa spelet du kan hitta just nu. Förhoppningsvis kommer expansionerna snart också på begriplig svenska.

Ålder: 10+

Antal spelare: 1–5

Speltid: 60+ minuter

Distribution: Brädspel.se

Betyg: 5 av 5

Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Azul – Stained Glass of Sintra

Spelidé: Med hjälp av vackra glasbitar som ser ut som gamla godiset Nickel ska du bygga det mest framgångsrika fönstret.

Så tyckte vi: Uppföljaren till kakelsuccén Azul är strået vassare i själva spelmekaniken och gör det till ett mer strategiskt spel som bjuder på lika mycket slump som taktik. Att det dessutom är riktigt tjusigt gör sitt för spelkänslan som är så intressant att man gärna återvänder många gånger för att maxa poängen.

Ålder: 8+

Antal spelare: 2–4

Speltid: 30+ minuter

Distribution: Asmodee Nordic

Betyg: 5 av 5

Queendomino

Spelidé: Som ett slags domino ska du maxa dina arealer för att inhämta mest poäng. Men här kan draken förstöra dina planer på nybyggen.

Så tyckte vi: Ännu en uppföljare, den här gången på det uppskattade Kingdomino. Spelet känns igen även i den här formen men med några fler komplexa val och ständigt föränderliga förutsättningar är det här också mer strategiskt. Det gör i slutändan föregångaren Kingdomino överflödigt i spelhyllan. Det här är faktiskt betydligt bättre.

Ålder: 8+

Antal spelare: 2–4

Speltid: 30 minuter

Distribution: Brädspel.se

Betyg: 4 av 5

Sagrada

Spelidé: Som Sudoku fast med färger – eller tärningsversionen av Azul. Sagrada är ett tärningsspel där den som bygger det finaste (alltså med högsta poängen) fönstret vinner.

Så tyckte vi: Spel som inte tar tolv timmar kallas ibland för ”fillers” och det här är ett av de bästa just nu och tar typ en halvtimme. Du kan spela ensam mot spelet eller ännu mer spännande mot upp till tre motståndare. Kampen om tärningarna och det snillrika upplägget som gör varje spelomgång olika gör det till ett spel du kommer vilja spela ofta. Så gör det då!

Ålder: 13+

Antal spelare: 1–4

Speltid: 30 minuter

Distribution: Asmodee Nordic

Betyg: 4 av 5

Quacks of Quedlingburg

Spelidé: Du ska koka den bästa häxbrygden, med hjälp av droppar med olika ingredienser och effekter du slumpvis drar ur en påse.

Så tyckte vi: Ett av årets mest hajpade spel. Först såg det ganska trist ut, men så fort grytorna, flaskorna och receptböckerna hamnar på bordet växer ett spel fram olikt det mesta andra. Ändå så enkelt. Fast svårt. Precis som ett riktigt välbalanserat spel ska vara. Det här är ett av de allra bästa just nu, så hajpen är sann. Quacks borde vara ännu mer haussat.

Ålder: 10+

Antal spelare: 2–4

Speltid: 45 minuter

Distribution: Brädspel.se

Betyg: 5 av 5

Lika par leka bäst

Spelidé: Långt ifrån något mastodontspel. Lite läskigt att spela tillsammans med andra och sin partner kanske? Spelets mål är nämligen att de som tycker mest lika är varandras själsfränder.

Så tyckte vi: Partyspel för vuxna med en lagom udd, alltså utan att gå över gränsen. Skönt, samtidigt på tok för tamt för att riktigt lyfta. Genom ett gäng frågor med två olika svarsalternativ sållas det ut vilka av speldeltagarna som tycker mest lika vad gäller exempelvis bungyjump, medverkan i dokusåpor eller matpreferenser. Kul idé men spelet kräver skarpare frågor.

Ålder: 15+

Antal spelare: 3–6

Speltid: 30 minuter

Distribution: Tactic

Betyg: 2 av 5

Lord of the Rings: Journeys in Middle Earth

Spelidé: Det här testets överlägset mest avancerade och utrymmeskrävande spel är ett tillsammansspel som kräver en app. Ett äventyr i Midgård som räcker länge – ännu längre när de utlovade expansionerna kommer.

Så tyckte vi: Det är fantastiskt hur berättelsedrivna moderna spel kan vara. Det här blir som att spela en tv-serie som ständigt fortsätter framåt. Spelet kräver lite spelvana. Men när ni väl kommer igång är det en gedigen spelupplevelse med så smart spelmekanik att man inte vill sluta. OBS! Tar tid, plats och är i nuläget för dyrt.

Ålder: 10+

Antal spelare: 1–5

Speltid: 60+ minuter

Distribution: Asmodee Nordic

Betyg: 5 av 5

Wingspan

Spelidé: Komplext spel där du med hjälp av 170 unika fåglar ska samla den mest effektiva kombon för att kamma hem ägg, mat och de där åtråvärda vinstpoängen.

Så tyckte vi: Otroligt tjusigt spel ned till minsta detalj. Även om upplägget är relativt enkelt gör de oändliga valmöjligheterna Wingspan till ett spel du kan spela hur många gånger som helst och ändå känna att du inte riktigt bemästrar. Kul tema som utnyttjas hela vägen ut och till slut blir nästintill fulländat.

Ålder: 10+

Antal spelare: 1–5

Speltid: 45 minuter

Distribution: Asmodee Nordic

Betyg: 5 av 5