Kultur & Nöje.

2019-08-01 15:01
Bild: Svein Ove Ekornesvåg/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Snowden släpper självbiografi – processen har hållits hemlig

Idag meddelar förlag i en rad länder att de kommer att ge ut amerikanske visselblåsaren Edward Snowden. ”Vi är oerhört stolta över förtroendet”, säger Moa Elf Karlén, förlagschef på Leopard som står för den svenska utgåvan – och kan berätta om en enorm säkerhetsapparat runt den känsliga självbiografin.

2013 avslöjade Edward Snowden för en hel värld hur omfattande övervakning som USA:s säkerhetsapparat ägnade sig åt, med insamling av telefonsamtal, textmeddelanden och e-post. Själv tvingades han på flykt undan åtal och vistas idag i Ryssland.

Men nu väljer han att berätta om hur han själv bidrog till att bygga upp amerikansk massövervakning, först anställd av CIA och sedan av NSA. Han avslöjar också mer än vad som tidigare framkommit om varför han till sist valde att riskera allt för att topphemlig information skulle nå allmänheten.

Det är Leopard förlag (ETC är delägare) som kommer att släppa boken i Sverige. Här får den titeln ”I allmänhetens tjänst”, medan den engelska heter ”Permanent record”.

Moa Elf Karlén är vd och förlagschef på Leopard:

– Vi är oerhört stolta över förtroende att få ge ut denna unika bok.

Varför är det viktigt för dig att ge ut Snowden?

– Vi är vid ett viktigt ögonblick. Hoten som Snowden varnade för har bara ökat, nu från privat sektor där personlig data om dig och mig köps, säljs och sprids utan vårt medgivande eller vår vetskap. Personligen tror jag att frågan om massövervakning tillhör vår tids absolut mest avgörande.

Är det han själv som har skrivit självbiografin?

– Ja, det är ingen spökskrivare.

Hur kommer det sig att han inte skrivit den tidigare?

– Nu tog det Snowden åtta månader att skriva efter år av reflektioner. Redaktör är Sara Bershtel, legendarisk förläggare på Metropolitan books. Den svenska processen började i mitten av maj då vi säkrade de svenska rättigheterna. Nu, bara två och en halv månad senare, har översättning gått till sättning. Färdig bok kommer finnas i svenska butiker på den internationella släppdagen den 17 september.

Berätta om processen. Det här är ju en kontroversiell författare.

– I maj fick vi ett mejl från Devon Mazzone på Metropolitan books som vi tidigare haft ett lyckosamt samarbete med gällande Glenn Greenwalds bok om hans arbete tillsammans med Snowden. Mazzone sa att han hade en mycket intressant titel men att vi behövde installera krypteringsappen Signal och höras där. Sagt och gjort. När jag fick reda på vad det var för manus bokade jag en flygbiljett och var i London 48 timmar senare. Där låg en pappersutskrift på ett förlagskontor som jag fick läsa under en hel dag. Jag tog med en flaska vatten, ett äpple och satt från halv nio på morgonen tills förlaget stängde. Från första mening till sista var jag helt uppslukad. När jag lade ned sista arket visste jag att vi var rätt förlag och att jag bara måste ge ut den. Jag lade ett bud samma kväll från hotellrummet och sedan började en mycket spännande arbetsprocess där allt har skötts manuellt på papper eller via krypterade program på datorer som inte varit uppkopplade mot nätet. Ett strålande engagemang från 20 internationella förläggare och deras team har varit en glädje att få följa.

Edward Snowden

• Född 1983 i North Carolina, USA. Han rekryterades 2006 av amerikanska CIA och arbetade senare som konsult åt USA:s signalunderrättelsetjänst National security agency (NSA). För sin insats har Snowden tilldelats bland annat the Right livelihood prize, som också brukar kallas det alternativa Nobelpriset.

• ”I allmänhetens tjänst” kommer att släppas i Sverige och internationellt den 17 september. Utländska rättigheter har hittills sålts till 20 länder, bland andra England, Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Spanien, Portugal, Brasilien, Norge, Danmark, Finland, Polen, Grekland, Ungern, Turkiet och Italien.