Kommentar / Andreas Gustavsson.

2017-11-21 11:00

Sluta snacka – börja räkna!

Efter att Rättviseförmedlingen har släppt sin nya rapport, som visar att Sveriges största medier fortsatt dras med ett urgammalt problem, försöker redaktionerna på chefsnivå ändå skryta lite. Titta, vi är i alla fall bättre än den tidningen och den kanalen. Men att skryta när bara var tredje intervjuad är kvinna … Det blir mest pinsamt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


I lördagens ”Medierna” i P1 berättade jag om hur Dagens ETC sedan allra första numret har räknat kvinnor och män. Alltså varje dag. Utan undantag. Det är en del av kontraktet mellan redaktionen och prenumeranterna. Vi lovade att Dagens ETC skulle bli en feministisk dagstidning. Att inte upprätthålla en rimlig könsbalans vore att svika det uppdraget. Inte bara skulle vår tidningen vara ojämställd. Den skulle också förmedla mycket sämre journalistik (det blir en konsekvens av att inte ta halva befolkningen på allvar).

Självklarheter. Men att faktiskt räkna kvinnor och män med total transparens gentemot läsaren är vi än så länge ensamma om på Dagens ETC. Det är rätt förbluffande. Vi har under de snart fyra år vi gett ut Dagens ETC kunnat visa att vår metod fungerar  – och det med mycket enkla medel. Allt handlar till sist om att bestämma sig. Sedan om att fullfölja.

När jag sammanställde statistik för vårt första halvår 2017 visade den 52 procent kvinnor och 48 procent män. Dessutom har vi uppnått jämställdhet på debattspalt och i profilintervjuer. När vi intervjuar kvinnor är det i 70 procent av fallen i egenskap av yrke/expert.

Alla redaktioner kan göra detta.

Om de vill.

Så gör Dagens ETC

1. Vi förutsätter att kvinnor har lika mycket kunskaper och publiceringsvärda erfarenheter som män.

2. Vi tänker jämställdhet genom planering och produktion.

3. Vi räknar kvinnor och män. Vem intervjuas? Vem syns på bild? Vem anlitas som frilansmedarbetare? Allt.

4. Vi presenterar löpande statistik för prenumeranter. Varje dag. Utan undantag.

5. Vi utvärderar. Även för­djupande sammanställningar sker helt öppet (minst två gånger om året).