Kultur & Nöje.

2017-09-23 08:00
Hur djupt kan man nå? Mattias Fransson, känd från Mammas nya kille och humorgruppen Klungan, har skrivit en pjäs om hur den gemensamma nämnaren mellan människor kan vara något annat än vart man kommer ifrån. Bild: Niklas Wahlqvist
Hur djupt kan man nå? Mattias Fransson, känd från Mammas nya kille och humorgruppen Klungan, har skrivit en pjäs om hur den gemensamma nämnaren mellan människor kan vara något annat än vart man kommer ifrån.

”Ska man exploatera det eller inte?”

Plötsligt börjar människor och kaniner oförklarligt dyka upp från ett hål i skogen. Det hela är så märkligt att kommunen skickar ut en byråkrat.

”Hur ska man ta tillvara på en sådan sak? Ska man exploatera det eller inte”, säger Mattias Fransson, som regisserat och skrivit Orionteaterns kommande pjäs Hålet.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När Mattias Fransson, som är känd från Mammas nya kille och humorgruppen Klungan, blev tillfrågad av Orionteatern att sätta upp en pjäs blev det snart självklart vad den skulle handla om. Ett hål.

– Jag har alltid fascinerats av att gräva hål. Det finns något med det som de flesta nog blir peppade på. Många har nog tänkt att vad händer om man bara gräver djupare och djupare. Kommer jag bli den första som hittar någonting? Om vi tillsammans, flera stycken, bara gräver dag och natt rakt ner – vad skulle hända? Hur djupt kan man nå?


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Berättelsen utspelar sig i en ”odefinierad glesbygdskommun” som sett sina glansdagar. Nyheten om hålet, som det kommer upp människor och kaniner ur, sprider sig snabbt. Snacket går – vart kommer de ifrån? Vilka är de?

Mattias Fransson menar att jordens innandöme öppnar upp för fantasier.

– Vi kan nog med större säkerhet säga vad som finns i rymden än vad som finns under oss. Och havet är outforskat i väldigt stor utsträckning, men jorden är rimligtvis ännu mer outforskad.

– På ett väldigt enkelt sätt öppnar det upp för stora frågor.

Få uppleva en saga

Nästa fråga som bygden ställer sig är hur man ska nyttja hålet, som blivit till en attraktion som folk reser långväga för att se. Men det finns också en baksida av de starka krafter som ser till de ekonomiska intressena.

– Så fort något innehåller en möjlighet till exploatering eller kommersialisering så skapar det konflikter, stora eller små, säger Mattias Fransson.

Han berättar vidare att pjäsen är skriven utifrån en magkänsla. ”Hålet” är mer av en humorsaga än en berättelse med tydliga budskap.

– Jag är ute efter att man ska få komma in i en annan värld och uppleva en saga. Men det går att koppla mycket symboliskt i den här föreställningen.

Extremt olika varandra

På scenen står Jens Sjögren, Kristiina Viiala, Helena Lindegren, 10–15 kaniner och Mattias Fransson själv. Skådespelarna går in och ut i flera roller. En av karaktärerna som han själv spelar har att hoppa vid hålet som sitt enda intresse.

– Om man tänker att det ska komma folk från en annan värld är det lätt att tänka att de skulle ha mycket gemensamt, men de som kommer upp från hålet är extremt olika varandra och har olika intressen. Som med människor, den gemensamma nämnaren kan vara något annat än vart man kommer ifrån, säger han.

”Hålet” har premiär den 13 oktober på Orionteatern.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.