Kultur & Nöje.

2019-12-12 11:35
Puffetikett
Dagens ETC

Sju hårda klappar till små och stora barn

Magi och fantasi, stora tankar, starka känslor, kunskap och spännande äventyr … En bra bok kan ge så mycket mer än en stunds läsning. Dagens ETC har valt ut några favoriter ur årets skörd av barn- och ungdomsböcker, som kan bli till hårda klappar under granen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Just nu

Från 3 år

Bild: Olof Landström

Text: Lotta Olsson

Fin samstämmighet mellan text och bild i en poetisk bok som ständigt är på språng mellan fantasi och verklighet, och som öppnar tanke och ­sinne för de stora frågorna utan att någonsin bli tung eller svår.

Styrka: Stora tankar och känslor i ett enda paket.

Olle vaknar

Från 0 år

Bild: Moa Graaf

Text: Micaela Annas

På första uppslaget kan man se hur två vuxna, tre barn, en katt och en hund ligger kors och tvärs i den breda sängen. Boken skildrar sedan med charmiga bilder och kortfattade meningar hur familjens minsting väcker dem alla, med mer eller mindre brutala metoder.

Styrka: Kul och charmfullt på tjockt papper som tål att handskas med.

Världens första människa

Från 3 år

Bild: Anders Nyberg

Text: Carin Hjulström

Det första uppslaget är helt svart. Nästa visar en explosion. Sedan följer jordens uppkomst steg för steg, där vatten bildas, växtlighet börjar gro, djuren utvecklas från små vattendjur till mammutar och tigrar och utvecklingen går vidare via aporna till de första människorna, och skildringar av hur de levde, började förflytta sig, lärde sig odla till dagens befolkade planet. En bok för små barn, där man lär sig otroligt mycket.

Styrka: Allmänbildande och lekfullt.

Den långa resan

Från 3 år

Bild: Emelie Gårdeler

Text: Sofia Hedman

Detta är boken som inte fanns med bland de barnböcker som nominerades till årets Augustpris – vilket är en miss. Vackrare kan nämligen inte vänskapen skildras. Sorgligare kan inte förlusten av någon som stod en nära skildras. Det svider, fast på ett fint sätt. En bok som kan läsas för alla barn när de når punkten då de börjar fundera kring döden. Vilket de alla gör.

Styrka: Maximal känslostyrka.

Louisianas väg hem

Från 9 år

Text: Kate DiCamillo

Berättelsen utspelar sig i USA under 1970-talet. Louisiana är en föräldralös flicka som i alldeles för hög grad har fått klara sig på egen hand, då den farmor som hon lever med är en allt utom pålitlig person. En kapitelbok laddad med tunga saker som utanförskap, ångest och ensamhet, där stråken av saga och fantasi gör det smärtfyllda begripligt och möjligt att hantera.

Styrka: Fartfyllt och med humor.

Alla är ledsna nuförtiden

Från 12 år

Text: Bart Moeyert

Bianca lever med en svårt sjuk bror och i sviterna efter föräldrarnas skilsmässa, vilket får henne att känna sig övergiven. Men i alla andras ögon är det hon själv som tycks vara problemet. Ett familjedrama berättat ur en ledsen flickas synvinkel,  där de enkla meningarna är sprängfyllda med innehåll.

Styrka: Lysande språk som går rakt in.

Hålla andan

Från 15 år

Text: Flora Wiström

Mina är en tuffing som inte drar sig för att slåss samtidigt som hon har en sårbarhet. En bok om syskonskap, prestationsångest och tonårsliv där det förekommer både sprit, droger och sex. Inte den berättartekniskt bästa boken men den har en hårdkokt stil som sticker ut och som gör den till en läsupplevelse man minns.

Styrka: Naket om kraften i sex och kärlek, på ont och gott.