Sexspalt.

2016-02-02 19:00

”Sex är väldigt ångestladdat för mig – hur får man hjälp?”

Varje vecka svarar sexologen Karina Bäckström på läsarfrågor om sex i Dagens ETC:s feministiska och hbtq-vänliga sexspalt.

Fråga:

Hela mitt vuxna liv har sex varit väldigt ångestfyllt för mig. Jag har inga sexuella trauman och det hela kom helt ärligt som en överraskning när jag skulle ha sex med min kille första gången och fick panik. Vi är attraherade av varandra och vill gärna ha sex med varandra. Vi har aldrig haft penetrerande sex och jag vill inte att han rör mitt kön alls. Vi har jobbat rätt hårt under åren på att lista ut varför jag känner såhär och mycket har förbättrats gällande intimitet, kommunikation etc. Han är fantastisk, jag känner mig inte pressad av honom på något vis, men jag är frustrerad och har kämpat i perioder med att känna mig värdelös, som ett måndagsexemplar. Vi kan göra många saker tillsammans men det är mycket som fortfarande inte funkar och vi kommer inte längre på egen hand.

Jag tror att vi skulle behöva gå i terapi (i par eller bara jag) för att lösa det här, men jag fattar liksom inte hur man hittar en sexterapeut? Jag har mycket skamkänslor kring det här och känner mig inte jätteivrig att berätta om mitt kassa sexliv för min vårdcentral. Vi har råd att gå privat men vart vänder man sig (Sthlms-baserad)? Hur gör man?

Svar:

Hej, så bra att du hör av dig och ber om hjälp med detta. Så här ska du absolut inte behöva ha det! Det du beskriver är inte ovanligt, jag har träffat flera patienter med liknande problem som blivit hjälpta av terapi. Jag kan ge tips på vart du kan hitta terapeuter men jag ger inte specifika rekommendationer. Detta för att terapi till stor del handlar om personkemi och förtroende och det är olika vem man passa ihop med. Funkar det inte med den du träffar så ge inte upp utan byt till en annan terapeut.

Då du bor i Stockholm finns det flera alternativ att välja mellan. På svensksexologi.se finns en lista på yrkesverksamma uppdelat efter geografiskt område. Googlar du ”sexualterapi Stockholm” får du några fler alternativ som inte finns med på tidigare nämnda lista. Eftersom du beskriver att sex alltid varit ångestfyllt för dig rekommenderar jag dig att välja någon med sexkompetens kombinerat med terapeutisk kompetens. Titta efter om personen har steg 1 eller är leg. psykoterapeut. De kan ha kbt, psykodynamisk eller familjeterapeutisk vidareutbildning. Vilket man föredrar är en smaksak.

Diskutera med terapeuten om ni ska satsa på parterapi eller enskilda samtal. Ibland händer det också att man kombinerar dessa.

Läs också tidigare sexspalter:

”Vad kan jag göra för att avdramatisera sexet och få henne att slappna av?”

”Jag vill verkligen kunna vara i stunden och få orgasmer”

”Jag har svårt att inte komma om jag inte kopplar bort tankarna från nuet”

”Jag kommer fyra gånger oftare än han gör. Det stressar mig.”

”Mina bröstvårtor är känsliga och okänsliga samtidigt”

”Kan inte komma om jag inte fantiserar samtidigt”

”Efter tio år och två barn har min man och jag inte sex alls”

”Går det att öva upp förmågan att dra ut lite på det roliga?”

”Knepigt med piller som ska öka kvinnors sexlust”

”Hur och när pratar man bäst med sitt barn om sex på ett normkritiskt sätt?”

”Varför kräver inte alla vettiga män ett vettigt p-medel?”

”Vad gör sexpillren egentligen med kroppen?”

”Jag tycker snippa låter så fånigt och tillgjort”

”Hur mycket styrs sexet av mannens utlösning?”

”Blir så ledsen. Vill ju inte sluta med sex!”

Har du också frågor om sex? Mejla på sexspalten@etc.se