Serier.

2016-01-26 14:00
Malin Svedjeholm är redaktör för serieboken Jag vill inte göra slut. Bild: Press
Malin Svedjeholm är redaktör för serieboken Jag vill inte göra slut.

Serier om klimatångest gör succé

I serieboken Jag vill inte göra slut sätter trettiotre svenska serietecknare ord och bild på sina förhållanden till klimatet. Redaktören Malin Svedjeholm vill ge klimatfrågan välbehövlig uppmärksamhet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

– Innan klimatmötet i Paris nyligen var jag orolig att det inte skulle bli något avtal. Jag tyckte inte att frågan lyftes ordentligt trots att den är så avgörande. När jag tog upp det med mina serietecknarkollegor märkte jag att vi delade samma miljöengagemang, säger Malin Svedjeholm.

Några serieteckningar med miljötema gjordes och blev till en kampanj som spred sig på bloggar, i sociala medier och i tidningar. Tillslut hade trettiotre svenska serietecknare anslutit sig och boken Jag vill inte göra slut (2016) tog form. Titeln kommer delvis av att serietecknarna ofta använde relationer som symbolik för att skildra miljö- och klimatfrågan.

– Det var väldigt skönt att få använda våra verktyg av text och bild till något så meningsfullt, säger Malin Svedjeholm.

”Ett tidsdokument”

I boken skildrar serieskaparna klimatfrågan från sina egna perspektiv, ofta med humor och satir. Alla som arbetat med boken har ställt upp ideellt och överskottet skänks till föreningen Klimataktion.

– Vi skulle kunna ha skänkt pengarna till Naturskyddsföreningen eller Greenpeace eller någon annan bra organisation, men vi valde Klimataktion eftersom de arbetar specifikt för just klimatet.

Malin Svedjeholm säger att boken är ett tidsdokument för våra känslor kring miljö just nu.

– Det finns en alltför utbredd tanke om att man skadar samhällsutvecklingen om man inte vill ha mer tillväxt. Man anses motsträvig – vilket är i stor kontrast till vad som faktiskt behöver hända.

Hon är glad över att avtalet i Paris blev till, det är historiskt och fantastiskt, menar hon, men nu måste det fyllas med handling och innehåll.

– Det handlar om rättvisa.

Läs vidare på nästa sida