Intervju.

2015-12-01 15:00
”Uppsättningen handlar inte om att omsätta texten i praktiken. Det finns mycket kärlek i den också, som folk kan inte förväntar sig”, säger Andrea Edwards. 
”Uppsättningen handlar inte om att omsätta texten i praktiken. Det finns mycket kärlek i den också, som folk kan inte förväntar sig”, säger Andrea Edwards. 

SCUM-föreställningen sätts upp igen

Dramatiseringen av Valerie Solanas famösa manifest osar av hat mot män och väckte enorm uppståndelse efter premiären för fyra år sedan. Nu är skådespelaren Andrea Edwards aktuell med en ny omgång av enmansföreställningen.
– I boken dras till kön till sin spets. Till och med de mest heteronormativa cis-personerna ska gå ut från pjäsen och känna att det här är ju helt sjukt.

Vi träffas på en restaurang i centrala Stockholm, där de serverar vegansk kinesisk mat.

Andrea Edwards är lite sen på grund av bilköer. Hon kommer insusande och hinner hälsa på två personer vid olika bord, innan vi skakar hand. Det är skådiskollegor som båda verkar glada att se henne. Hennes pjäs SCUM kommer sättas upp i två veckor på Teater Giljotin i januari, men snart hälften av biljetterna är slut. Än är hon inte trött på pjäsen, trots att hon har spelat den i omgångar i fyra år.

– Det finns en oskriven regel i teatervärlden. Man förväntas lägga ner en pjäs medan man är på topp. Men det vore lite snobbigt, tycker hon, när intresset fortfarande är så stort.

I dag är det också en annorlunda upplevelse att spela den, än när hajpen var som störst. Media var full av rapporter om hoten mot Andrea Edwards och hennes monologuppsättning av Valerie Solanas manshatande SCUM-manifest.

– Folk blev nästan besvikna, för de trodde det skulle vara en jättehatisk pjäs på grund av hatet som det skrevs om i tidningarna. Men uppsättningen handlar inte om att omsätta texten i praktiken. Det finns mycket kärlek i den också, som folk kan inte förväntar sig.

Det går fort

Hon upplever att det pågått en väldigt snabb förändring i medvetandet kring omvärlden de senaste åren. Hon sveper med armen över rummet.

– Bara att vi sitter på en vegansk restaurang, som inte tillhör någon vänster-bokhandel. Det fanns inte för tio år sen. Det går fort. Jag är jättelycklig över det!

Hon har fått en del kritik från andra feminister för att hon valt att ta snacket med antifeminister. Bland annat handlade filmen om SCUM hon gjorde för SVT om männens reaktioner på pjäsen.

 – Allt har sin plats. Separatismen har sin plats, strategin har sin.

– Alla strategier behövs, om man ska ändra en struktur i ett samhälle. Men framför allt behövs det kunskap. Det är så många som är rasister och sexister som är känslostyrda.

Det hänger jättemycket ihop med kapitalismen, anser hon. Att alla måste tävla och känna sig hotade om någon gör anspråk på samma utrymme eller makt.

– Jag kan känna mig väldigt hotad när jag blir konfronterad med den strukturella rasismen jag går runt och bär på. Det gör ont, för nu är det makt som ska tas från mig. Det är en jättejobbig känsla att ta hand om, men det får man lära sig hantera.

Läs vidare på nästa sida

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Andrea Edwards

• Född 1966.

• Utexaminerades från Teaterhögskolan i Stockholm 2000.

• Edwards teateruppsättning av Valerie Solanas SCUM-manifestet hade premiär 2011 på Turteatern i Stockholm. Sedan dess har den rönt stor uppmärksamhet.