Kultur & Nöje.

2018-03-06 16:05
Gillian Anderson under Golden Globe-galan i januari i år. Efter flera decennier med rollen som Dana Scully, säger hon sig nu vara redo att lämna ”The X-Files”.  Bild: Jordan Strauss/AP/TT
Gillian Anderson under Golden Globe-galan i januari i år. Efter flera decennier med rollen som Dana Scully, säger hon sig nu vara redo att lämna ”The X-Files”.

”Scully” lämnar ett allt mer verklighetsnära ”X-Files”

Den pågående säsongen av ”The X-Files” blir den sista för Gillian Anderson som agent Dana Scully, vilket sannolikt innebär slutet på den en gång så banbrytande tv-serien. Detta i en tid då seriens teman, som konspirationsteorier och regeringsunderstödda ufo-spaningar, ligger närmare verkligheten än någonsin förr. Dagens ETC träffar Gillian Anderson i Los Angeles.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Hon utstrålar inte direkt värme, Gillian Anderson. Men hon visar prov på den torra humor hon är känd för, när hon slår sig ner vid ett bord med utsikt över filmbolaget Fox studiohangarer.

Jag är i den verkliga tv-fabriken, med en verklig tv-stjärna.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Dana Scully från ”The X-Files” var en ojämförlig populärkulturell gestalt då tv-serien hade premiär i början av 90-talet. 2016 återvände den med en tionde säsong, där hoten allt oftare var teknologi, och människors illasinnade användning av den. Det påminner om hur tech-skräck-dramaserien ”Black Mirror” är en tydlig ”X-Files”-arvtagare. Länken blir ännu klarare i säsong elva, som just nu visas på Viaplay. Där ryms ett stort fokus på konspirationsteorier – ett klassiskt ”X-Files”-ämne, men som idag har en helt annan relevans, med president Trump och fake news-debatten.

– Jag har inte sett ”Black Mirror”, säger Gillian Anderson lätt skämtsamt avfärdande. Men visst, jag har hört att kopplingar ska finnas mellan serierna. Vi har alltid kommenterat saker som medicin, vetenskap och konspirationsteorier. Och några avsnitt i vår nya säsong är särskilt dagsaktuella, bland annat ett avsnitt som är genomsyrat av referenser till vår nuvarande amerikanska president.

Nära verkligheten

Utomjordingar är dock fortfarande med i bilden, där en annan aktuell verklighetslänk är hur det som ”X-Files” utgör – en hemlig ufo-enhet hos FBI – nyligen visade sig existera i någon mån, men istället hos Pentagon, och deras program AATIP (Advanced Aviation Threat Identification Program). Den tidsmässiga närheten mellan den nya säsongen och The New York Times offentliggörande av AATIP i december, kan nästan kännas misstänkt – om man vore konspiratoriskt lagd, vilket Gillian Anderson säger att hon inte är.

– Men jag tycker det finns tillräckligt med bevis genom decennierna på att vår regering inte har varit helt ärlig, vare sig det gäller Vietnamkriget, Grisbuktsinvasionen eller ufon.

”Jag bär alltid svart”

Intervjun sker relativt snart efter Golden Globe-galan, där Time’s Up-rörelsen introducerades på röda mattan genom kvinnliga skådespelares svarta klädsel. Time’s Up är en #metoo-påföljd, ett initiativ av 300 Hollywoodkvinnor som gått samman för att försäkra sig om att branschen aldrig återgår till Weinstein-eran.

Den 49-åriga skådespelaren svarar lätt snärtigt på om hennes för dagen svarta dress är en referens dit, och hamnar inte långt ifrån en av Dana Scullys sarkastiska kommentarer till sin partner, mjukisen Fox Mulder (David Duchovny).

– Jag bär alltid svart. Men visst, varför skulle det inte vara en referens dit? Jag är kvinna. Jag tror på kvinnor.

– Och jag har varit tydlig med att jag har följt utvecklingen på sistone noggrant. Svart har vi ju alla, i en eller annan form, i våra garderober, varför det blev ett lätt sätt att visa sin position. För att kunna säga ”Vi är här för att vi har en plattform.” Men vi talar för kvinnor över hela världen. Vare sig det gäller jordbruk, eller kvinnor på restauranger. Var som helst där de har känt sig trakasserade, eller utsatta för någon form av ojämlikhet.

Inte lika sexuellt

Hollywood har onekligen förändrats sedan ”The X-Files” hade premiär 1993, Men trots de sämre villkoren för kvinnliga skådespelare då, minns Gillian Anderson tiden med viss sentimentalitet.

– Det fanns väl ungefär fem tv-kanaler, och den sortens karaktär som Dana Scully var hade folk inte sett på tv innan. För många kvinnor blev det första gången de kunde känna igen sig i en kvinnlig tv-seriekaraktär. Därför blev Scully så pass ikonisk.

Förändrad relation

Ikonisk blev förstås även Fox Mulder, spelad av David Duchovny. Gillian Anderson tycker att de två symbiotiska kollegornas relation har utvecklats på ett autentiskt sätt.

– De har en bra dynamik idag, präglad av lättsam kamratlighet. Relationen är inte lika intim som den har varit periodvis tidigare år, då den sexuella spänningen mellan dem var så påtaglig att det lät som att vad som helst de sa till varandra var laddat med sexuella undertoner.

”Extraordinärt priviligerad”

Gillian Anderson har varit högljudd på sociala medier om Time’s Up. Högljudd var hon även om jämlikhet under produktionen av ”The X-Files” två senaste säsonger – där hon förhandlade stenhårt om att få samma lön som David ­Duchovny. Hon lyckades, men säger sig förstå att det är ett undantag.

– Jag var extraordinärt priviligierad, där jag kunde säga ”Betala mig lika mycket, annars gör jag det inte”, vilket skulle ha inneburit produktionsstopp. Så min version av denna position liknar nog inte många kvinnors. De har haft mycket mer att förlora när de har kämpat för samma sak.

Att den elfte säsongen av ”The X-Files” blir den sista för Gillian Anderson, har hon fått förklara, och försvara, in absurdum inför fans och journalister. Men hon gör det artigt ännu en gång, för Dagens ETC.

– Jag tycker om att utmanas, och jag har gjort den här serien nu i flera decennier. Och det finns så mycket mer jag vill göra. Sedan så har jag tre barn som jag vill träffa mer än vad jag gör idag. Så det är dags för mig att hänga upp Scullys hatt. Men hon är en fantastisk karaktär som det har varit en enorm förmån att få spela.

The X-files

Tv-serien ”The X-Files” – även kallad ”Arkiv X” i Sverige – är skapad av Chris Carter, med ­Gillian Anderson och David Duchovny i ­rollerna som FBI-agenterna Dana Scully och Fox Mulder.

Tv-serien hade premiär i september 1993 och gick löpande i nio säsonger, med totalt 202 avsnitt, fram till 2002.

En kort tionde säsong med sex avsnitt kom efter ett långt uppehåll, i januari 2016, där det positiva mottagandet fick tv-nätverket Fox att göra en elfte säsong, som visas just nu på Viaplay. Det blir sannolikt den sista.

Time's Up är ett upprop i kölvattnet efter #Metoo där Hollywoodkändisar rest sig mot sexuella trakasserier i branschen.