Kultur & Nöje.

2018-10-09 13:45
Hösten 2016 målade Saga Berlin poolen i Hägerstensbadet i Stockholm full med graffititags. Bild: Niceguzz
Hösten 2016 målade Saga Berlin poolen i Hägerstensbadet i Stockholm full med graffititags.
Puffetikett
Dagens ETC

Saga Berlin: ”De skiter i att de förstör hela min framtid”

I måndags inleddes rättegången i Södertörns tingsrätt mot konstnären Saga Berlin. Hon är misstänkt för grov skadegörelse och krävs på skadestånd på över 300 000 kronor.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

En höstnatt 2016 gick Saga Berlin ut för att spela in videon till rapparen och sambon Max Perkeles låt ”Uppfinn nått eller dö” vid Hägerstensbadet i södra Stockholm.

Botten på den tomma och torrlagda utomhuspoolen sprejades full med röda grafitti-tags. Hon ville göra något som påminde om den buddistiska konstformen mandala, som innebär att man skapar ett detaljerat konstverk som sedan tas bort när det är färdigt.

Saga Berlin hade redan bokat in saneringen, som skulle ske två dygn senare och kosta 47 000 kronor. Men innan hon hann inleda saneringen greps hon och tre andra personer som deltog på platsen av en polispatrull. Hon erkände att hon arrangerat målningen och handlat färgen, men förnekade brott.

Stockholms stad upphandlade en sanering som först beräknades kosta 650 000 kronor.

– Jag tycker inte jag begått någon skadegörelse. Staden har begått skadegörelse. De skiter i att de förstör hela min framtid, säger Saga Berlin på telefon dagen efter rättegången i Södertörns tingsrätt.

Rättsprocessen har varit lång och påfrestande. Inte minst på grund av det som hände Saga Berlin ett halvår efter att hon greps vid Hägerstensbadet.

– När de väl valde att sanera poolen hade det gått ett år. Då låg jag på sjukhus efter terrorgrejen.

Blev påkörd på Drottninggatan

På eftermiddagen den 7 april 2017 gick Saga Berlin ut från ett jobbmöte vid Drottninggatan och blev påkörd av Rahmat Akilovs kapade lastbil. Hon fick svåra skallskador och bröt både armar och ben.

Saga Berlin har fortfarande märkbara men efter terrordådet. Hon fick besked om att hon skulle få 150 000 kronor i ersättning från Brottsofferfonden, men i slutändan landade det på 70 000 kronor.

Nu krävs hon på ett skadestånd på 326 360 kronor för skadegörelsen vid Hägerstensbadet.

Saga Berlin är omskakad av hela händelsen och den långa, utdragna rättsprocessen.

– Jag känner mig jätteorolig och har stark sorg. Vissa dagar känner jag mig skitdum och ångrar allting, vissa dagar känner jag bara att det här verket visar på vilket sopigt sätt staden behandlar sina medborgare.

Upprörd över hanteringen

Hon är upprörd över Stockholms stads sätt att hantera frågan om saneringen och menar att det inte finns någon rättssäkerhet.

– Det framgick tydligt i rätten att staden har skött sig väldigt oseriöst. De har sanerat med en målarfirma som inte ens kan sanering. Och de gömmer sig bakom lagen om offentlig upphandling, men det står ingenstans att det är olagligt att ge mig möjligheten att själv sanera. Det är oseriöst.

Saga Berlin krävdes ursprungligen på skadestånd för sanering som även innefattade ommålning av omklädningsrum och andra utrymmen som inte hade något med hennes målning att göra alls, vilket framkom under rättegången i bevis i form av mejlkorrespondens mellan staden och saneringsfirman.

– De tog en paus och när de kom tillbaka hade de plötsligt räknat bort knappt 20 000. Det finns ingen rättssäkerhet i det här.

Startar stödfond

Stödfonden #BackaSaga har nu startats på Facebook för att kunna betala det eventuella skadeståndet.

– Och jag kommer så klart betala tillbaka allt om jag skulle frias. Det skulle ju vara magiskt om jag blev friad.

Den 23 oktober väntas domen komma från Södertörns tingsrätt.

Saga Berlin

• Som fotograf och musikvideoregissör har hon jobbat med kända artister som Linda Pira, Lilla Namo, Yasin, Little Jinder, Rosh och Sabina Ddumba och Mando Diao.

• Blev Grammisnominerad 2016 för videon till Cherries ”Tabanja”.

• Stödfonden för skadeståndet har swishnummer: 073 999 21 84.

• Dessutom auktionerar Saga Berlin ut fyra verk med signerade motiv från ”Uppfinn nått eller dö”, på Stockholms Auktionsverk med start onsdag.