Kultur & Nöje.

2019-07-03 16:14
  • Brännbollsyran kombinerar VM i brännboll med musikfestival. I år slogs publikrekord med 16 500 sålda biljetter varje dag. I år polisanmäldes en våldtäkt och ett våldtäktsförsök på festivalområdet.  Bild: Melina Hägglund
    Brännbollsyran kombinerar VM i brännboll med musikfestival. I år slogs publikrekord med 16 500 sålda biljetter varje dag. I år polisanmäldes en våldtäkt och ett våldtäktsförsök på festivalområdet.
  • Fem stora festivalarrangörer har i år ett samarbete med RFSU i projektet Dare to care, för att minska våldtäkter på festivalen. ”Det är jätteviktigt och bra att fem av Sveriges största arrangörer är med”, säger David Arkhult. Bild: Melina Hägglund
    Fem stora festivalarrangörer har i år ett samarbete med RFSU i projektet Dare to care, för att minska våldtäkter på festivalen. ”Det är jätteviktigt och bra att fem av Sveriges största arrangörer är med”, säger David Arkhult.
Puffetikett
Dagens ETC

Så ska sexbrotten minska på festival

Festivalsommaren är igång och i år har fem av de största festivalarrangörerna ett samarbete med RFSU för att minska risken för sexualbrott. Dare to care heter projektet, som involverar publiken för att skapa en omtänksam publikkultur.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

De senaste åren har antalet våldtäkter på festivaler ökat. Förra året meddelade Bråvallafestivalen att de inte skulle fortsätta med arrangemanget, till stor del beroende på de många sexuella övergrepp och våldtäkter som rapporterades på festivalen 2017. Många festivaler arbetar nu före­byggande på många plan. I år har fem av de största festivalerna i Sverige ett samarbete med RFSU som i projektet Dare to care involverar publiken för att skapa en omtänksam publik­kultur, genom samtal om samspel, kommunikation och ömsesidighet i mötet mellan människor.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Många är positiva

En av festivalerna är Brännbolls­yran i Umeå, Sveriges största musikfest norr om Stockholm, som genomfördes 30 maj till 1 juni och i år slog publikrekord med 16 500 sålda biljetter varje dag.

– Vi har arbetat proaktivt på många sätt och har mycket polis på plats. Dare to care gjorde ett jättebra jobb och vi har fått många positiva kommentarer från både publiken och blåljuspersonal på det vi delat på sociala medier och på skärmar inne på festivalen, säger David Arkhult, festivalgeneral på Brännbollsyran.

Trots detta polisanmäldes en våldtäkt och ett våldtäktsförsök på årets festival. Hur ser du på det?

– Det hände ändå. En plats där många samlas ger alltid en risk för brott. Vi kan tyvärr inte vara immuna mot det, men fortsätter att jobba proaktivt. Vi har polis och socialtjänst på plats och alla våra festivalarbetare blir utbildade i hur de ska agera både för att förebygga och för att hjälpa till om något hänt, säger David Arkhult.

Hur viktigt är trygghetsarbetet för er festivalarrangörer?

– Det är jätteviktigt och något vi måste göra centralt, det är inget man klarar lokalt. Vi har till exempel 60 procent inresande besökare till Brännbollsyran. I Svensk live, vår centralorganisation, är säkerhetsarbetet alltid en het potatis och Dare to care är ytterligare ett steg där publiken involveras. Jag tycker att det är jätteviktigt och bra att fem av Sveriges största arrangörer är med, det är en bra markering att vi sätter ner foten, säger David Arkhult.

Den 4 juli öppnar festivalen Peace & Love i Borlänge. Säkerhetsansvarig Pärra Lundqvist har haft många möten med den lokala polisen och säkerhets­bolag under året. En konkret åtgärd de genomfört för att förebygga sexuella övergrepp och våld är att bygga bort riskområden.

– Mörka områden är alltid riskzoner så vi satsar stort på belysning och där det inte fungerar hägnar vi in, säger Pärra Lundqvist.

Flest anmälningar 2017

I år firar festivalen 20-års­jubileum och sedan 2015 har den konceptet Trygg festival, ett säkerhetsarbete som utvecklats till att involvera polis, socialtjänst, fältassistenter, Ungdomsmottagningen och Kvinnojouren i Borlänge.

– Vi har även själavårdare på plats, präster som går runt och har samtal. Det handlar inte bara om brott utan många kan behöva en tröstande röst. Alla våra 300 funktionärer får också en utbildning i säkerhet. Festivalen är en spegelbild av övriga samhället så brott kommer alltid att kunna hända. Då gäller det att ha resurser och kompetens att ta hand om det, säger Pärra Lundqvist.

Hur har säkerhetsarbetet påverkat er statistik för anmälda våldsbrott?

– Vi hade flest anmälningar 2017, därefter har det minskat. Förra året hade vi inga våldtäktsanmälningar och bara två anmälningar som handlade om samma slagsmål. Så vi hoppas på att arbetet gett ett långvarigt utslag.

Vad tycker du om Dare to care som många stora festivaler tagit till sig?

– Vi har funderat på det, men vi är ju inte bara en festival med scener och musik utan har redan ett budskapstorg där man kan formulera positiva saker. RFSU har tidigare varit med där något år. Vi vill ju fortsätta utvecklas så kanske vi bjuder in Dare to care nästa år.

Polisens tips till besökare

Var uppmärksam på det som händer omkring dig.

Säg ifrån om någon går över gränsen – markera att du uppmärksammar det som sker.

Ta stöd av andra festival-besökare så ni är fler som agerar.

Ta kontakt med polis, ordningsvakt eller festival-personal vid behov.

Stötta den som blir utsatt – fråga om personen behöver hjälp.

Om du ser någon som är påtagligt berusad och inte verkar kunna ta hand om sig själv – tillkalla hjälp.

Ingrip och agera efter din förmåga men utsätt inte dig själv eller andra för risker.