Minuten.

2017-11-13 12:30
Bild: Björn Larsson Ask/SvD/TT

Så ser svenskarnas spelvanor ut

Två av tre svenskar har spelat det senaste året, Pokemon Gos populäritet har dalat samtidigt som lotterierna behåller sin plats som svenskarnas favoritspel. Det visar Lotteriinspektionens årliga undersökning av svenska folkets spelvanor.

Pokemon Go har dalat

Förra året spelade var femte person (20 procent) i undersökningen Pokemon Go. Ett år senare hade nästan hälften av spelarna fallit ifrån och bara 13 procent spelade mobilspelet som direkt blev superpopulärt när det släpptes i juli förra året. Av dem som fortfarande spelar spelet är det dock fler som lägger pengar på spelet jämfört med för ett år sedan.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Storstadsmannen den typiske spelaren

En medelålders man som bor i någon av Sveriges större städer. Så ser den typiske spelaren ut. Män utgör 53 procent av dem som spelar, 37 procent av spelarna tillhör åldersgruppen 30-49 år och 56 procent bor i en större stad. Bara en av tio spelare är bosatt i glesbygden.

3

... procent. Så många har upplevt att de har problem med sitt spelande. Andelen har inte förändrats över tid. Men det är fler män än kvinnor som uppger att de spelar för mycket och av dem som spelar mycket, så gott som varje dag, är det hela 12 procent som säger sig ha problem.

66%

Så många svenskar har spelar det senaste året. Drygt hälften av dem spelar minst en gång i månaden.

Gratisappar populära – men inte alltid utan kostnad

Gratisappar som Candy Crush och Wordfeud har blivit populära. Nästan fyra av tio använder dem. Det är dock betydligt fler kvinnor än män som gillar den typen av spel, 46 procent jämfört med 29 procent.

Samtidigt visar enkäten att nästan fyra av tio lagt pengar på gratisapparna, som marknadsförs som gratisspel men där det är möjligt att betala för att köpa sig fördelar.

Svenska spel fortfarande störst

De senaste åren har flera nya spelbolag etablerat sig på nätet. Men Svenska spel är fortfarande överlägset störst bland dem som spelar på internet. Drygt sju av tio av dem som spelar på nätet gör det hos Svenska spel. Den näst största aktören på marknaden är ATG (31 procent), följt av Unibet (7 procent) och
Bet365 (7 procent).

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter