Recept.

2020-04-16 18:36
Siri Barje sänker trösklarna – för att få köttätare att testa veganskt. Foto: Lennart Weibull, TT
Siri Barje sänker trösklarna – för att få köttätare att testa veganskt.
Puffetikett
Dagens ETC

Så lagar du enkel veganmat

Lättlagat, gott och tillåtande. Det är ledorden i kocken Siri Barjes nya bok ”Vegan på 5 ingredienser”. Här lyckas hon sänka trösklarna rejält – allt för att övertyga köttisar om att testa.

”Jag vill visa i hur jäkla lätt det är”, säger hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Många rätter i boken är klassiker på veganskt vis. Scrambled tofu, romröra med tångrom, tofu butter masala, svamp Rydberg och så vidare. Är det en strategi för att få köttisar att prova?

– Ja! Jag är själv inte vegan men älskar vegansk mat och vill visa i hur jäkla lätt det är. Det här är en bok för alla. En maträtt som ligger mig varmt om hjärtat är sjömansvego, en barndomsfavorit som jag gjort vegansk på ett extremt enkelt och gott sätt med öl, vegofärs och krasse.

Om man aldrig har lagat veganskt tidigare, men vill prova. Vilket recept ur boken ska man testa då?

– Då ska man ta ett recept som man först kanske inte trodde var veganskt. Till exempel ingefärs- och sesamnudlarna eller auberginepastan. Många tror ju att man inte blir mätt på veganmat, därför kan det vara bra att börja med ett recept som innehåller nudlar, ris eller pasta.

En hel del av recepten innehåller halvfabrikat. Vad är tanken med det?

– Övergången till vegansk mat blir enklare om man sticker in en vegokorv eller vegofärs. Nästan alla äter ju halvfabrikat, jag också, ganska ofta till och med. Jag har svårt för det där matsnobberiet, däremot gillar jag lyxiga ingredienser och att ha det fint och gott. Jag är tvåbarnsförälder och lagar mycket mat från grunden, men ibland hinner jag inte. Så just de recepten handlar om att piffa upp och lyxa till halvfabrikaten genom en riktigt god sås till exempel.

Auberginepasta

”I stället för parmesan som var väldigt dyrt så kom fattiga italienare på pangrattato, brödsmulor med umamismak.”

4 portioner

4 skivor surdegsbröd, gärna dagsgammalt

1 stor aubergine

1 burk krossade tomater

400 g spagetti 1 kruka basilika

Basvaror: 3 msk olivolja, 4 vitlöksklyftor, salt och svartpeppar

1. Mixa brödet i en mixer, inte helt slätt, det är gott med olika stora bitar.

2. Värm 1 matsked olivolja i en stekpanna och stek sedan brödsmulorna tills gyllene och knapriga, smaka av med salt och peppar. Häll på ett fat och låt svalna.

3. Hacka auberginen i trevliga kuber, värm en matsked olivolja och stek auberginen på hög värme tills den får färg, salta.

4. Hacka vitlöksklyftorna, tillsätt sista matskeden olja till auberginen och ha i vitlöken, sänk värmen och stek tills den är mjuk.

5. I med krossade tomater, salta och peppra igen och låt det koka i cirka tio minuter.

6. Koka pastan i tre minuter kortare än vad det står på paketet och spara en mugg pastavatten till såsen. Ös över pastan i tomatsåsen och tillsätt cirka en halv deciliter pastavatten och låt pastan koka klart i såsen. Tillsätt mer pastavatten efterhand.

7. Hacka hela basilikan, spara några blad att ha på toppen.

8. Vänd ned basilikan, ös upp på en stor tallrik och toppa med sista basilikan och pangrattato.

Grön och krämig gazpacho

”Cashewnötterna gör soppan krämig. Det står naturella men hittar du inte det så funkar det med rostade, men då behöver du inte blötlägga dem.”

4 portioner

1 dl naturella cashewnötter

1 gurka

1 liten zucchini

2 stjälkar blekselleri

1 kruka mynta

Basvaror: 2 vitlöksklyftor, 1⁄2 dl olivolja, 2 tsk vinäger, 1 buljongtärning salt och svartpeppar, 1⁄2 liter vatten

Tillagning

1. Lägg cashewnötterna i blöt medan du förbereder resten.

2. Hacka gurka, zucchini och selleri grovt. Hacka vitlöken.

3. Hacka myntan och spara ganska många små blad till servering.

4. Mixa alla grönsaker och myntan med tre deciliter vatten, oljan, en tesked salt, vinägern och smula ned buljongtärningen. Mixa helt slät.

5. Häll av vattnet från cashewnötterna och lägg dem i soppan. Mixa igen tills soppan är helt slät, kanske behövs det mer vatten?

6. Smaka av med salt och vinäger.

7. Häll upp i skålar och toppa med olivolja och myntablad.

Kronärtskocksotto

4 portioner

2 gula lökar

4 dl matvete eller kamutvete

390 g kronärtskockshjärtan eller -bottnar

1 påse pinjenötter

140 g spenat

Basvaror: 2 vitlöksklyftor, 3 msk olivolja, 2 buljongtärningar, 100 g veganskt smör, 1 msk vinäger salt och svartpeppar

Tillagning

1. Hacka lök och vitlök fint och stek i olivolja i en kastrull tills det är genomskinligt.

2. Sätt en annan kastrull med vatten på en platta och smula ned buljongtärningarna.

3. Tillsätt matvete till lökblandningen och stek i någon minut.

4. Häll på lite av vattnet och låt det koka in! Upprepa tills matvetet känns färdigkokt och god.

5. Dela kronärtskockorna i trevliga bitar och vänd ned. Rosta pinjenötterna gyllene i en torr stekpanna.

6. Tillsätt smör, vinäger, salt och peppar, smaka av!

7. Vänd ned spenat och servera med pinjenötter.