Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Så förändras scenerna efter #tystnadtagning

Skådespelare står på scenen och läser några av de vittnesmål som strömmat in under #tystnadtagning. Vi får vi höra hur motspelare, chefer, lärare och regissörer har begått olika sexuella övergrepp mot sina kollegor. 
Skådespelare står på scenen och läser några av de vittnesmål som strömmat in under #tystnadtagning. Vi får vi höra hur motspelare, chefer, lärare och regissörer har begått olika sexuella övergrepp mot sina kollegor.  Bild: Bild: Mirja Mattsson

ETC Örebro

Färre klassiker, mindre alkohol på fester och skärpta rutiner. Det kan bli några av förändringarna i teatervärlden efter #tystnadtagning. Ett upprop där hundratals skådespelare har vittnat om sexuella övergrepp.

Musiken skaver i öronen, på en filmduk rullar namnen på alla de hundratals skådespelare över hela landet som har vittnat om sexuella övergrepp i film- och teaterbranschen. På scenen står 20 skådespelare och läser några av de vittnesmål som har strömmat in. Vi får vi höra hur motspelare, chefer, lärare och regissörer har begått olika sexuella övergrepp mot sina kollegor. Det handlar om våldtäkter, tafsande och nedsättande kommentarer. Men också om människor i olika maktpositioner som har tvingat skådespelarna att visa sig nakna under provspelningar eller i påhittade nakenscener under filminspelningar. Vi får också höra om männen och kvinnorna som har skyddat förövarna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Örebro!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln