Cykelsemester.

2015-08-01 15:00
”Planera alltid resan väl, oavsett budgetklass. Ha med verktyg om cykeln skulle behöva repareras, och gärna en extra slang. Bra regnkläder är också alltid viktigt”, säger Lars Strömgren, ordförande i Cykelfrämjandet. Bild: Christine Olsson/TT
”Planera alltid resan väl, oavsett budgetklass. Ha med verktyg om cykeln skulle behöva repareras, och gärna en extra slang. Bra regnkläder är också alltid viktigt”, säger Lars Strömgren, ordförande i Cykelfrämjandet.

Så fixar du den ultimata cykelsemestern

Sommaren är cyklisternas främsta årstid. Oavsett om du tänker vara ute i veckor eller för en eftermiddag är cykeln miljövänlig och ofta billig. ETC har frågat efter råden för den ultimata cykelsemestern.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– När jag cyklar runt upplever jag ett Sverige som vi sällan ser i vårt bilvägsberoende samhälle. Man kanske tar av på någon mindre väg och ser en loppis eller ett café som någon entusiast håller igång. Men framför allt kommer man nära naturen. 

Det säger Lars Strömgren, ordförande i Cykelfrämjandet, som befinner sig på sin egen cykelsemester i Värmland när ETC ringer upp. 

Men vänta lite. Är inte cykelsemestrar förknippade med en massa tröstlöshet också? Svårförvarad och svårtillagad mat, onämnbara skavsår, misärtältande i ösregn?

Men nej, tält och trangiakök är inte längre obligatoriska inslag för cykelturisten, förklarar Lars Strömgren. 

– Det finns alla möjliga typer av resor, från lyxiga paketresor i Alperna där du flyger till resmålet, förses med en cykel på plats och någon kör ditt bagage till hotellet, till en semester för noll kronor där du har med dig allt själv, säger Lars Strömgren.

U-land när det gäller att infrastruktur

Men även budgetcyklisterna har fått det lättare. Dels kan man hitta vandrarhem och bed and breakfast-ställen med hjälp av den nya tekniken, där cyklister kan tipsa om ställen att stanna på. Dels finns verktyg som appen ”warm shower” där cykelentusiaster erbjuder varandra möjlighet till en dusch och ibland också ett mål mat och övernattning i det egna hemmet.

Den här sommaren invigdes också Kattegattleden, en led från Göteborg till Helsingborg helt anpassad till cykelturism.

– Det är jätteroligt och intresset har varit väldigt stort. Leden väntas också bidra till ungefär 195 nya jobb, eftersom sträckan blir tillgänglig för en ny grupp turister, säger Lars Strömgren. 

Ändå är han inte nöjd. I jämförelse med övriga Europa är Sverige ett u-land när det gäller att erbjuda bra infrastruktur, tycker han. Dels är informationen från turistnäringen om bra cykelstråk bristfällig. Dels har tidigare cykelvänliga vägar blivit ofarbara sedan vajerräcken infördes. 

– Det är till för att skydda bilister vilket är bra. Men man borde ha tänkt på att erbjuda cyklisterna en alternativ sträckning samtidigt som vajerräckena kom. 

Planera alltid väl

Oavsett i vilken budgetklass ditt cykelturistande befinner sig, och oavsett hur länge du ska vara ute, är några tips alltid aktuella.

– Planera alltid resan väl, oavsett budgetklass. Ha med verktyg om cykeln skulle behöva repareras, och gärna en extra slang. Bra regnkläder är också alltid viktigt.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Verktyg för en uppkopplad cykelturist

Hemsidor

Cykelkartan.se

Kartserie på webben som täcker Götaland, stora delar av Svealand samt området runt Siljan. Ger förslag på lämpliga cykelleder samt deras underlag. Här finns också förslag på sevärdheter att besöka under cykelturen.

Kattegattleden.se

Ger information om Sveriges längsta sammanhängande cykelled, till exempel delsträckor, besöksmål, övernattningsalternativ och ett interaktivt verktyg för att planera cykelturen.

Appar

Warm showers

www.warmshowers.org/ är ett gratis internationellt community där cykelturister kan dela med sig till varandra. Den som är med kan då och då få besök av någon som vill låna duschen och hälsa på en stund, i utbyte mot att få göra samma sak någon annanstans.

Open cycle maps

App med kartor över cykelvägar i Europa.

Open street maps

App med kartor där användarna bidrar med kartbilder i öppen källkod. Särskilt lämplig i städer.