Kultur & Nöje.

2019-07-05 14:10
Bild: Mia Bromander
Puffetikett
Dagens ETC

Roskilde: Tonårskaos – eller vuxet och välstädat

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vad gör Roskildefestivalen så speciell?

Jette, 58, och Morten, 56, Köpenhamn, Danmark

Bild: Mia Bromander

– Vi åkte hit mycket på 80-talet, sen fick vi barn och hade uppehåll till 2007 då vi tog med vår äldsta son hit. I år är alla våra tre barn här själva. Det är speciellt med så mycket människor på så liten plats. Musiken och stämningen är fantastisk. Kollegorna på arbetet tycker det är märkligt att man åker hit. Men det är många äldre här, med grått hår. Det känns inte konstigt alls. 

Matthew, 37, London, England

Bild: Mia Bromander

– Det är sjunde gången jag är här. Jag åkte hit helt ensam 2011 för att se Portishead, jag älskar dem. Då träffade jag en snubbe som jag blev vän med direkt och vi har åkt hit tillsammans sen dess. Jag fortsätter komma tillbaka för att kärleken till musiken är så stor här. Det är mer passion för musiken än på engelska festivaler. 

Alexandra, 30, Göteborg, Sverige

Bild: Mia Bromander

– Att alla har det gött och vill samma sak, det är orange ­feeling för mig. Det är mitt sjunde år här. Jag kommer tillbaka för människorna, musiken och stämningen. Jag går på Way Out West också, men det är mycket skönare stämning här. Mindre prestige. 

Jürgen, 48, Ulm, Tyskland

Bild: Mia Bromander

– Det är fredligt folk och bra band och så välorganiserat. ­Tidigare åkte jag på andra festivaler men jag har slutat med det nu för ingen kan jämföra sig med Roskilde. Det är tionde gången jag är här. Orange feeling! 

Lucca, 19, Köpenhamn

Bild: Mia Bromander

– Det är fjärde gången jag är här. Första gången var jag 15 och bodde med min pappa på motorcykelcampingen. Då såg jag Paul McCartney och Kendrick Lamar och upptäckte hiphop. Folk är så glada och öppna för att träffa andra här. Roskilde är störst och alla mina vänner åker hit. Det är för mycket bra musik som jag vill se, Brockhampton, Wu-Tang, Death Grips, Silvana, Jorja Smith. Musiken är verkligen en viktig del här. 

180 artister uppträder

Roskildefestivalen startade 1971 och hålls just nu för 49:e gången på ett fält utanför Roskilde, knappt fyra mil väster om Köpenhamn. 

Runt 180 artister uppträder på åtta olika scener. 

Festivalområdet är 2 500 000 kvadratmeter, ­mot­svarande 350 fotbollsplaner. 

130 000 besökare gör Roskildefestivalen till ­Danmarks fjärde största stad under den vecka ­festivalen pågår.

Medelåldern på Roskildefestivalen i fjol var 24 år. 52 procent av besökarna är kvinnor, 47 procent män och 1 procent identifierar sig som ickebinära.

Sedan 1972 skänker festivalen all vinst till ­väl­görande ändamål, organisationer och projekt. 2018 donerade man 26 miljoner svenska kronor. Totalt ­under åren har de donerat över en halv miljard svenska kronor.