Hoppa till innehållet

ETC Bergslagen

Restauranghögskolan i forskningsprojekt

Studenter från Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan har medverkat i forskningsprojektet som provsmakare.  
Studenter från Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan har medverkat i forskningsprojektet som provsmakare.  Bild: Bild: Elisabeth Pettersson

ETC Bergslagen.

Forskare från Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan och Örebro universitet undersöker hur svensk ek står sig i internationell konkurrens. Har svensk ek unika smakegenskaper kan det bli ett försäljningsargument. – Det är stor skillnad i smak på dryck som har lagrats i svenska, franska eller amerikanska ekfat, säger Bert van Bavel, professor i kemi vid Örebro universitet.

I forskningsprojektet ingår både whiskey och vin som lagras på ekfat före försäljning. Det finns faktiskt runt 300 vinodlare i Sverige, även om klimatet gör att några större mängder vin inte kan framställas. Så någon exportjätte på vin lär Sverige aldrig bli. Men det krävs något för att framförallt svenskt vin ska sticka ut i mängden, och det är här svenska ekfat kommer in i bilden. För om svensk ek visar sig ha unika smakegenskaper kan det alltså bli ett försäljningsargument. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Bergslagen!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln