McMillen Möter.

2020-04-14 12:28
Bild: Olivia Eriksson
Puffetikett
Dagens ETC

Regina Lund: ”Min pojkvän är en björk som heter Bengt”

I kristider måste vi fokusera på glädjen och öka takten. ”Öka öka öka”. Och lista varför vi inte lika gärna kan dö. Det menar skådespelaren och artisten Regina Lund som själv överlevt bröstcancer, bland annat med hjälp av trädens kraft.

”Nu pratar jag till hela planeten: Vi kommer att fixa det här!” säger hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det ska egentligen bli en mindre intervju om hennes nya skiva. Men Regina Lund låter sig inte riktigt kortas på det sättet. I ett högintensivt flöde hinner artisten under en timme ge livsbejakande råd till planetens alla invånare, sammanfatta delar av sin självbiografi samt skicka entusiastiska ”shout outs” till sjukvården, Stefan Löfven och polisen. Det är uppenbart att intervjun sätter igång intensiva tankar. Efteråt sms:ar hon 24 gånger på ett dygn. Det handlar om artisten Totta Näslund (”så jävla bra”), viljan att återfödas som en val (”ett perfekt liv”) och att slippa vara politisk (”Jag är inte Greta Thunberg”).

Slutligen lägger hon till en en hälsning:

”Jag vill göra en shout out till alla: bo på hotell. Det är den renligaste karantän du kan tänka dig! Hjälp hotellnäringen! Bo på hotell!”.

”Öppnar upp till högre källa”

Den energiska personligheten har bevisligen sina fördelar. Under sin långa karriär som skådespelare, artist och konstnär har 52-åriga Regina Lund hunnit med så mycket att det kan kännas som hon levt flera liv. Hon har medverkat i ett 50-tal filmer, många teateruppsättningar, släppt 13 album och ett antal böcker och diktsamlingar. Hon har också överlevt bröstcancer, som hon idag är friskförklarad ifrån.

Att hon levt flera liv tror Regina Lund också själv att hon har. Parallellt, på olika planeter.

– Jag tror att vi har flera ställen som vi existerar på, att vi jobbar oss igenom olika livstider, kroppar och liv. Man landar på lite olika planeter. Jag söker inte, jag finner, säger hon.

”Jag har aldrig någonsin hittat hem” sjunger du på nya albumet. Vad tänkte du med den raden?

– Jag tänker inte så mycket när jag skriver, jag känner mer. Min skrivprocess är mer som att kissa eller bajsa. Det bara kommer naturligt som ett flöde. Jag önskar att jag kunde uttrycka det mer poetiskt, men det är så. Det måste ut.

Haha, oj, vilken liknelse. Kommer det helt färdiga låtar till dig?

– Ja, många låtar är gjorda på en tagning. Jag öppnar upp till en högre källa, till det kollektiva medvetandet. Det kanske var du som skrev den här låten?

Du sjunger också mycket om kärlekslängtan. Är det svårt att hitta rätt person?

– Jag letar inte, för jag är upptagen med att skapa. Min önskan är att den personen ska hitta mig. Oj, nu blev det här som en kontaktannons? Just efter att jag har sagt att jag bajsar ut mina låtar, då är det redan kört, haha. Men just nu längtar jag inte så mycket. Jag trivs i mig själv.

Oro kring corona upptar mångas hjärnor just nu. Har erfarenheten från din bröstcancer burit med sig några lärdomar om hur man kan tänka nu när världen svajar?

– Ja. Jag har varit igenom den här dödsångesten tidigare. Det var fruktansvärda år och jag tänker inte gå in i den rädslan igen. Nu pratar jag till hela planeten. Vi kommer att fixa det här! Det är viktigt att hålla uppe glädjen och komma ihåg ”Varför vill jag leva?”. Tänk på vad som är kul med livet. Svara på frågan ”Varför kan jag inte lika gärna dö?”. Gör en lista!

Vad är ditt eget svar på den frågan?

– Jag ska leva för att vara en glädjespridare. Jag vill dansa, sjunga, träffa vänner, lära mig nya saker, ge mer, äta god mat, resa, klättra i berg, jag vill ut på havet, upp i luften, jag vill se nya vattenfall, jag vill kyssas i en solnedgång på en strand, jag vill simma med valar, delfiner.

Det låter...

– Wow. Jag har så många saker jag vill göra när coronan är över! Jag vill börja på en ny platta. Jag vill filma mer, bli internationell superstjärna och göra feta roller. Jag känner att det är nu livet börjar. Jag vill höja vibrationen, nyfikenheten, spänningen, skönheten och innerligheten på planeten.

… härligt. När du var sjuk, vad gjorde du för att må bra?

– Under en hel månad promenerade jag och kramade träd. Jag bad dem: ”Snälla, hjälp mig att bli frisk”. Speciellt granar har mycket kraft. På min musikerkollegas gård i Uppsala står ett speciellt träd som jag alltid kramar innan vi går in i studion. Det är min nuvarande pojkvän, en björk som jag har döpt till Bengt. Jag gifte mig med mig själv på 90-talet, men Bengt och jag har en sidohistoria, haha.

Grattis Bengt! Förutom att krama träd, vad tycker du att vi ska göra mer konkret i nuet då?

– Vi ska vara kreativa och öka takten. Öka öka öka. Du, Kristin, ska göra större reportage! Du ska lyssna på alla mina låtar! Vi alla ska bara öka, för då kommer vi på fler idéer hur vi löser det här. Vi ska fokusera på det som är positivt, annars hamnar vi i en depression och det hjälper ingen. Träna, ge kraft och glädje till kompisar, skriv låtar. Lev ut!

Du verkar ha otroligt mycket energi?

– Ja, jag har så mycket spring i benen. Förra året tränade jag två månader i Thailand och på Malta och blev vältränad som en 25-åring. Jag var redo att explodera! Sedan kom jag hem till Sverige och råkade ut för en olycka och fick börja om. Det är en polisutredning nu, så jag kan inte säga mer.

Du sjunger om kränkningar i låten ”Haters will hate”. Har du också mött mycket fysiskt våld?

– Jag har blivit mordhotad, förföljd och förtalad. Det har varit fruktansvärt, oöverstigligt ibland. Den som är älskad av många är hatad som få. Men ”haters vill hate” är egentligen inte sant, för jag tror att haters kan sluta hata.

Du menar att alla kan ändra sig?

– Ja. Men det var också ett sätt för mig att säga: Jag skiter i er era jävla idioter. Håll på ni och hata, så går jag vidare och är lycklig och sprider kärlek. Hatare kan fastna i att hata och tycka att allt är piss. Det är därför man i sådana här tider måste svinga sig upp till varje pris för att må bättre.

Är du bra på att förlåta?

– Ja, men för ett tag sedan insåg jag att allt inte ska förlåtas. Jag kan förlåta personen, men inte den ondskefulla handlingen. Ett tag fanns det människor som organiserade andra för att försöka krossa mig. Som förtalade mig och försökte göra mig illa. Det var hemskt, och jag var på väg att nästan inte resa mig. Men upprättelse får man inte genom hämnd utan framgång i sitt eget liv. Och nu är jag så jävla stark så det kommer aldrig ske igen.

Hur mår du just nu?

– Man får gråta ut i konsten och musiken, men sedan är det är det viktigt att ”get on with it”. Det är viktigt att resa sig. Jag trivs otroligt bra med mig själv, jag är stark och klok och genomlevd, och jag tror att jag kommer att göra mina bästa roller och album från och med nu. Får det plats en till sak?

Ja.

– Jag tycker att vi borde starta en global tv-kanal som är ”Planetens nyheter”, som kan förena oss. Det hade varit fredsbefrämjande tror jag.

Regina Lund om:

…. inspirationen till nya skivan:

– Jag har skrivit den här plattan på Malta,  i Thailand, i Afrika, i Kanada, i USA, i Sverige. Jag har rest runt och sökt och hittat olika inspirationer.

… hur hon får ihop sitt engagemang för planeten med att flyga:

– Jag får ihop det. Jag älskar att flyga flygplan och helikopter! Jag tror att det ger människor perspektiv. Vi har lätt att få hybris på den här planeten och tror att allt handlar om oss. Men det här handlar om hela universum, om helheten. Att höja glädjeenergin, vibrationen och tonen i vårt läge. Det är lika viktigt som att inte behandla djur illa eller att inte släppa ut avgaser. Allt hör ihop. Om jag inte hade rest runt i världen hade jag dött och det hade inte blivit några plattor, till exempel ”Sunshine supermoon”.

… viljan att slippa vara politisk:

– Jag är inte PK. Att kräva att jag ska vara politisk är som att kräva av en politiker att han ska kunna sjunga. Det blir för stort ansvar inom ett område jag inte kan.

…. sin självdisciplin.

– Min farfar var väldigt bildad och militant med fasta rutiner. Han lyssnade på Shostakovich och gjorde morgongymnastik. Jag tror att det är orsaken till att jag har varit så framgångsrik i min karriär. Jag går upp jättetidigt på morgonen, jag gör mycket. Även om jag har mycket känslor och tankar som hoppar runt så får jag alltid ihop det till ett album.

Regina Lund

Ålder: ”Tidlös” (Folkbokföringen säger 52)

Bor: Stockholm

Familj: Sonen Viggo

Yrke: Skådespelare, artist, författare, konstnär. Driver egna
skivbolaget Regina Record. Ambassadör för Amazon watch, som jobbar för att rädda regnskogen och klimatet.

Aktuell: Med nya skivan ”This song will set you free” och självbiografin ”Jag är Regina Lund” som kom i vintras.