Hoppa till innehållet

Kulturdebatt

Rädda bildämnet i skolan

”Grundskolan har inte råd att förlora en sekund av bildarbete eftersom den ensam axlar uppgiften att förse barn med estetisk bildning”, skriver debattörerna.  
”Grundskolan har inte råd att förlora en sekund av bildarbete eftersom den ensam axlar uppgiften att förse barn med estetisk bildning”, skriver debattörerna.  Bild: Bild: Janerik Henriksson/TT

Dagens ETC

Den 31 mars presenterade Skolverket ett nytt timplansförslag för regeringen som kraftigt försvagar bildämnet i svensk skola. Bildlärarnas riksföreningprotesterar kraftigt motplanerna.

Förslaget innebär bland annat att ta bort Elevens val som under sex år i grundskolan förser elever med möjlighet till ämnesfördjupning i bild. Det är under ämnesfördjupningen som högstadieungdomar tydligast kan se en koppling mellan det bildskapande arbetet i skolan och framtida val av högskolestudier och yrke i det bildskapande fältet, val inom konst, design och media. Nu försvinner denna länk. Grundskolan har inte råd att förlora en sekund av bildarbete eftersom den ensam axlar uppgiften att förse barn med estetisk bildning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln